Ірландія обмежує пересування для українських біженців в обмін на безплатне житло

Українці, які шукали притулок в Ірландії, більше не матимуть можливість виїзду з держави або навіть свого міста без ризику втратити можливість проживання у безплатних готельних номерах чи інших виділеннях. Раніше, термін такого обмеження становив тиждень на 6 місяців.

 

За інформацією місцевого видання extra.ie, уряд Ірландії планує переглянути програму допомоги біженцям з України з метою зменшення привабливості держави для нових переселенців. За даними Міністерства юстиції, станом на жовтень, близько 98 тисяч осіб отримали тимчасовий захист в Ірландії, з них понад 74 тисячам виділено безплатне житло, переважно в готелях.

 

З тим, що продовжують прибувати українці, є недостатньо житла для всіх. Тому уряд прийняв рішення анулювати оплату кімнати у разі відсутності біженця протягом одного дня і більше. Тепер обмеження виїзду на тиждень призупинені, інакше можна втратити житло та можливість вільно подорожувати по Ірландії.

 

Проте передбачено виключення – зокрема, повернення на Батьківщину у випадку “документованих медичних потреб або з співчуття”, для лікування або на похорони. У такому разі потрібно отримати заздалегідь дозвіл в Департаменті інтеграції, і номер у готелі буде збережено на “розумний період”. Але якщо затриматися, по поверненню можуть поселити в іншому місці.

 

Також уряд Ірландії планує скоротити термін проживання біженців у безплатному житлі до трьох місяців, після чого вони будуть зобов’язані самостійно орендувати або знаходити житло за схемою “Пропозиція житла”. Відзначається, що такий крок потрібен для відповідності ірландської програми допомоги програмам інших європейських держав. Водночас не виключено, що розмір фінансової підтримки зменшиться, оскільки, за даними уряду, поточні виплати вважаються значно вищими порівняно з іншими країнами Європи. Уряд планує переглянути цю програму з метою скоротити її та призначити нову модель, подібну до загальноєвропейських стандартів.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *