Державний борг України зменшився у вересні перший раз з лютого 2023 року

У вересні станом на 30 вересня державний та гарантований державою борг України зменшився на 11,43 млрд грн або 0,31 млрд доларів у валютному еквіваленті, ставши першим випадком скорочення боргу з лютого 2023 року.

 

Про це повідомив Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з фінансів, податкової та митної політики. Зазначено, що зменшення боргу стало можливим завдяки перевищенню платежів перед МВФ над надходженнями пільгових кредитів від ЄС, зменшивши зовнішній державний борг на 0,6%, тоді як внутрішній зросла на 0,5%.

 

З початку війни державний борг збільшився в гривневому еквіваленті на 79%, обумовлене значним неринковим дефіцитом державного бюджету. В структурі запозичень зовнішній держборг зараз складає 68,2%, збільшившись на 60,4% з початку конфлікту. Видатки на обслуговування державного боргу становлять 8,1% від загальних видатків, а 80% цих видатків – внутрішній державний борг.

 

“У вересні приріст державного боргу пригальмував уперше за останні 7 місяців. Утім боргове навантаження залишається значним, та до кінця 2023 року відношення держборгу до ВВП наближатиметься до 90% ВВП,” – додав Данило Гетманцев.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *