Економкомітет Ради закликав НБУ і Кабмін відмовитися від скорочення вдвічі терміну повернення валютного виторгу

Київ. 1 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Парламентський комітет із питань економічного розвитку звернувся до Кабінету Міністрів і Національного банку України (НБУ) з проханням відмовитися від пропозиції зменшити термін повернення валютного виторгу зі 180 до 90 днів, повідомив голова комітету Дмитро Наталуха (фракція “Слуга народу”).

“Кажуть, ідея уряду була пов’язана зі зловживаннями кількох компаній, які возять зерно по-чорному. Справедливо. Але якщо правила порушують кілька гравців, то це не привід карати весь ринок”, – написав парламентарій на своїй фейсбук-сторінці.

Він упевнений, що потрібно боротися з “чорним експортом” і унормувати механізм повернення виторгу, але такі радикальні заходи можуть убити левову частку порядних українських експортерів.

У заяві йдеться про те, що через повномасштабне вторгнення РФ в Україну багато експортерів змушені були змінювати ланцюжки поставок, через що вони зазнали додаткових витрат, як фінансових, так і тимчасових.

Зазначається, що альтернативні маршрути експорту, географія збуту товарів та маркетингові особливості ринків часто є проблемою, через яку експортери не завжди вкладаються навіть у наявні строки розрахунків, а через активні бойові дії імпортери нерідко відмовляються здійснювати авансування за контрактами з постачання товарів, оскільки сприймають українських експортерів як високоризикових.

“В умовах, коли процес експорту металів до країн Євросоюзу займає по три місяці, ще стільки ж потрібно чекати на розрахунки з покупцями, експортерів заздалегідь ставлять у несприятливі умови, що не дадуть їм змоги виконати всі вимоги Нацбанку. Ще гірша ситуація з постачальниками готової продукції, що містить ознаки глибокої”, – пояснюється в документі.

Автори звернення наголосили, що несировинний експорт товарів в інші регіони світу, зокрема до країн Північної Америки, Азії, Близького Сходу та Африки, є ще тривалішим через їхню географічну віддаленість і порушені логістичні ланцюжки, і навіть чинні обмеження у 180 днів є замалими та стримують постачання української готової продукції за цими експортними напрямками.

У комітеті підсумували, що за зазначених обставин український експорт за умови зменшення граничних строків розрахунків до 90 днів остаточно втратить можливість конкурувати на зовнішніх ринках, що лише зменшить надходження валюти до країни і спричинить негативні наслідки як для держбюджету, так і для курсу національної валюти.

Наталуха додав, що економічний комітет надалі готовий запропонувати майданчик для обговорення та ідеї, щоб разом з НБУ і Кабміном вирішити це питання і прикрити всі лазівки для “чорного експорту”.

Джерело: https://www.facebook.com/natalukha/posts/pfbid02bVKWpy8ia4wT9TtC54KaqST5ZaQmoXaUPSGy4VHtx1Bcq1Bab5d6U4sYtfD27U1tl? __cft__[0]=AZU0HJrW8i36yRI6K1iyZJg_10vmHUm_6u2P-bLGVcmk_4r-i4ZDPsraOL4IMUGhV3_lRrhx3mRNvSeaCo5AgzfkoIdYz2Mr486WriMdTTfkvVI5WFcY2VgW2DM3JQNan3G5g4NgFSdol56R4- 6fED9sZaQ6tzfqCYbV1pA8_w9UYUHdepMmxjuqVAfYuyBF-GE&__tn__=%2CO%2CP-R