Рекордну кількість комунальних земель передали в Україні в оренду за вересень через Prozorro – 4,2 тис. га

Київ. 1 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Абсолютний рекорд в Україні за кількістю успішних торгів з надання в оренду комунальних земель на платформі “Prozorro.Продажі” було встановлено у вересні, коли під час електронних аукціонів було реалізовано таких лотів сумарною площею 4159 га, повідомила Київська школа економіки (KSE) у звіті про стан ринку земель у країні.

“Це майже вдвічі перевищило середній щомісячний показник передання комунальних земель в оренду за попередні 8 місяців 2023 року, що становив 2,1 тис. га”, – зазначено в результатах дослідження, проведеного KSE за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Експерти також зазначили, що у квартальному вимірі спостерігається тенденція до зниження цін на оренду комунальної сільгоспземлі в Україні. Середньозважена ціна оренди на земельних торгах у першому кварталі 2023 року становила 8,9 тис. грн/га, у другому – 8,2 тис. грн/га, у третьому – 7,4 тис. грн/га. На їхню думку, це може бути пов’язано з погіршенням фінансового становища аграріїв через падіння внутрішніх цін на основну сільгосппродукцію.

Водночас за результатами серпня та вересня поточного року середньозважена ціна оренди комунальних земель стабілізувалася і становить 7,8 тис. грн/га. За весь час проведення земельних торгів на “Prozorro.Продажі” вона становить 9,4 тис. грн/га за середньозваженої стартової 2,3 тис. грн/га.

При цьому ціни оренди на земельних торгах після початку повномасштабного вторгнення продовжують бути значно нижчими, ніж до лютого 2022 року, констатували аналітики.

“Середньозважена вартість купівлі-продажу земельних ділянок орієнтовно дорівнює вартості 3,5 року оренди земельних ділянок через електронні аукціони. Такий невеликий розрив між цінами купівлі та цінами оренди свідчить про те, що офіційні ціни купівлі-продажу можуть бути заниженими і не відображати реальної ринкової вартості земельних ділянок”, – припустили в KSE.

Згідно з дослідженням, у третьому кварталі 2023 року відбулося 1059 земельних торгів сукупною площею 9,35 тис. га, що перевищує показники другого кварталу, за який було успішно проведено 942 земельні аукціони на право оренди комунальних сільгоспземель загальним обсягом 8,27 тис. га.

Як повідомлялося, починаючи з жовтня 2021 року, надання комунальних земель в оренду відбувається через електронні аукціони на платформі “Prozorro.Продажі”. Відтоді було успішно передано в оренду 3857 с/г земельних ділянок комунальної власності сукупною площею 34,6 тис. га, що щорічно приносило громадам 325,8 млн грн доходу.

Джерело: https://kse.ua/wp-content/uploads/2023/10/Analitichnii—oglyad-stanu-zemelnogo-rinku-v-Ukrai–ni.-Tretii—kvartal-2023.pdf