Астана готова наростити поставки нафти до Франції, убачає потенціал у поставках урану

Астана. 1 листопада. ІНТЕРФАКС-КАЗАХСТАН – Казахстан готовий наростити поставки нафти до Франції і вбачає потенціал в експорті урану, заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

В Астані з офіційним візитом перебуває президент Франції Емманюель Макрон. Виступаючи на казахстансько-французькому бізнес-форумі, Токаєв окреслив низку перспективних напрямків для взаємного співробітництва. “До таких пріоритетів, на його думку, входить енергетичний сектор. Казахстан залишається одним з основних постачальників сирої нафти на французький ринок, і наша країна готова збільшити обсяги експорту”, – йдеться в повідомленні пресслужби глави Казахстану.

Крім того, як вважає Токаєв, “великий потенціал є також у сфері геологорозвідки нафти і газу, експорту урану, реалізації великих проєктів у галузі вітрової, сонячної та гідроенергетики”.

“Казахстан посідає перше місце у світі з виробництва урану, забезпечуючи понад чверть ядерного палива, яке споживається в Європі. Оскільки атомна енергетика становить 63% в енергетичному секторі Франції, існує величезний потенціал для подальшої співпраці”, – наводяться в повідомленні слова Токаєва.

Глава Казахстану вважає також, що інтереси двох країн також сходяться в тому, що стосується досягнення в майбутньому нульового рівня викидів вуглецю. “Як і Франція, Казахстан є регіональним піонером у цій сфері. Що стосується поновлюваних джерел енергії, то дедалі більше великих міжнародних гравців приходять до Казахстану для реалізації великих проєктів у сферах вітрової, сонячної та гідроенергетики”, – констатував він.

Як приклад одного з таких проєктів Токаєв назвав інвестиції французької компанії Total Energies у розмірі $1,3 млрд у створення в Казахстані вітропарку потужністю 1 ГВт.

Величезний потенціал, на його думку, є також і у сфері “зеленого” водню. “У разі успішної реалізації проєкту Казахстан може увійти до десятки найбільших експортерів. Ми сподіваємося на подальшу співпрацю в цьому життєво важливому секторі, чи то виробництво, чи то передання технологій, чи то проведення експертиз”, – підсумував Токаєв.