Піротехнічні служби протягом жовтня обстежили 2 тис. га сільгоспземель – Мінекономіки

Київ. 1 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Піротехнічні підрозділи державних органів і неурядові оператори в жовтні 2023 року обстежили понад 22 тис. гектарів земель сільгосппризначення, з яких 4,75 тис. га протягом останнього тижня, повідомила пресслужба Міністерства економіки України.

“На початку року, розробляючи план пріоритетного повернення найцінніших українських земель у господарську експлуатацію, ми ставили собі амбітну мету – повернути аграріям цього року до 165 тис. гектарів. І вже сьогодні можна говорити, що мету досягнуто. Завдяки героїчній і напруженій роботі наших піротехніків повернуто в економічне використання близько 178 тис. гектарів. Це землі, на яких за результатами обстеження не виявлено мін та вибухівки, або очищені та розміновані землі”, – цитує пресслужба міністерства першого віцепрем’єра – міністра економіки Юлію Свириденко.

За її прогнозами, наступні роботи будуть складніші для піротехніків, оскільки їм належить серед іншого обстеження та розмінування земель із високою щільністю забруднення. Держава готується до цього етапу роботи, для чого навчає саперів, оснащує нові підрозділи, закуповує техніку та обладнання для розмінування. Набирає обертів вітчизняне виробництво машин для розмінування. Крім того, є підтримка міжнародних партнерів.

У Мінекономіки нагадали, що план пріоритетного повернення сільгоспземель передбачає першочергове обстеження, а в разі потреби – очищення та розмінування понад 470 тис. га сільгоспугідь. План передбачається реалізувати протягом чотирьох років. Землі обстежуються в порядку пріоритетності з урахуванням щільності забруднення та економічної доцільності очищення. Остання, своєю чергою, залежить від виду культур, які заплановано засіяти на очищеній території. Так, першочергово розмінуванню підлягають найменш забруднені землі, зокрема, з багаторічними насадженнями та на яких заплановано посів овочевих і баштанних культур.

Як повідомлялося, за даними військово-цивільних адміністрацій, з початку 2023 року в Україні обстежено 234,759 тис. га земель, з яких майже 178 тис. га повернуто в господарську експлуатацію.

Джерело: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=10faca84-6d87-478a-a9c4-919b77b58613&title=PotuzhniiRezultatPirotekhnikiv