Фінкомітет Ради схвалив до другого читання законопроєкт про відновлення податкових перевірок

Київ. 3 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив до другого читання законопроєкт №10016-д про відновлення податкових перевірок, запропонувавши перенести термін відновлення документальних планових податкових перевірок з 1 листопада на 01 грудня, повідомив перший заступник голови комітету Ярослав Железняк (фракція “Голос”).

Водночас уточнено, що таке рішення підтримали 18 членів комітету, четверо утрималися.

“Ухвалення законопроєкту – одна з останніх вимог МВФ для ухвалення рішення щодо траншу. Тепер цей текст мають ухвалити партнери. Але спасибі комітету і Мінфіну, що разом змогли виправити ситуацію і переконати партнерів у компромісі”, – написав він у телеграм у четвер.

Железняк додав, що до другого читання в тексті законопроєкту, окрім дати відновлення перевірок і збереження мораторію на їх проведення для ФОПів першої та другої групи до грудня 2024 року, нічого не змінилося.

Нардеп також нагадав, що мораторій знімається лише для суб’єктів, які підпадають під певні критерії.

Голова Фінкомітету Данило Гетманцев повідомив, що на засіданні в четвер комітет також рекомендував ухвалити за основу законопроєкт №10072 про внесення змін до деяких законів України про адаптацію законодавства до окремих стандартів Групи із розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF).

“Головною метою є приведення законодавства про санкції у відповідність до міжнародних стандартів у питаннях боротьби з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та забезпечення захисту економічних, внутрішніх інтересів національної безпеки України, територіальної цілісності, фінансової системи України від загроз, які виникають унаслідок агресії Російської Федерації”, – пояснив він у телеграм-каналі.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, запропоновано внести зміни до закону “Про санкції” щодо розмежування дії закону “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення” та закону “Про санкції”.

Також запропоновано внести зміни до закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення” щодо занесення Росії до національного переліку країн, які не співпрацюють у сфері боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, та надати Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) повноваження для забезпечення реалізації заходів за результатами визнання структури співфінансистки з боку Росії.

Джерело: https://t.me/yzheleznyak/5779