У Молдові заявили, що формат "5+2" у процесі придністровського врегулювання неможливо реанімувати

Київ. 3 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Голова парламенту Молдови Ігор Гросу заявив, що в процесі придністровського врегулювання формату “5+2” (Молдова, Придністров’я, Росія, Україна, ОБСЄ, а також спостерігачі від Євросоюзу і США) більше не існує, його неможливо реанімувати.

“Формату 5+2” більше не існує, він застарів і контрпродуктивний. Навіть якщо хтось намагається “воскресити мерця”, це вже неможливо”, – заявив Гросу в п’ятницю на телеканалі JurnalTV.

За його словами, один з учасників цього формату – Росія, і, вважає він, вона не може бути посередником у переговорах.

Він додав, що наразі тривають переговори політичних представників Кишинева й Тирасполя, які вирішують поточні проблеми.

“Наше завдання нині полягає в тому, щоб підтримувати мир і стабільність на обох берегах Дністра. Це розуміння маємо ми, мають жителі лівого берега Дністра, і є воно й на рівні сепаратистського режиму. Навіть якщо бувають окремі провокації, ми бачимо, що всі зрозуміли, що зараз не до жартів, а тому треба зберегти мир”, – наголосив Гросу.

Відповідаючи на запитання про європейську інтеграцію Молдови, він знову підтвердив, що правий берег Дністра може інтегруватися в ЄС раніше, ніж лівий.

“Ці процеси йдуть паралельно. Усі вступають до ЄС тоді, коли вони підготовлені до цього з усіх точок зору. Ми обговорюємо це питання з Брюсселем. Особливих заперечень немає, тим більше, що в ЄС уже є країна, яка інтегрувалася з невирішеним територіальним конфліктом”, – сказав Гросу, маючи на увазі Кіпр.