Індекс активності у сфері послуг США в жовтні впав до мінімуму за 5 місяців

Київ. 3 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Індекс ділової активності у сфері послуг США (ISM Services) у жовтні впав до мінімальних за п’ять місяців 51,8 пункту порівняно з 53,6 пункту місяцем раніше, повідомив Інститут управління поставками (ISM).

Консенсус-прогноз експертів, який наводить Trading Economics, передбачав менш значне зниження – до 53 пунктів.

Значення вище 50 пунктів свідчить про посилення ділової активності у сфері послуг, нижче – про її ослаблення.

Підіндекс активності підприємств опустився в жовтні до 54,1 пункту з 58,8 пункту місяцем раніше, індикатор цінового тиску знизився до 58,6 пункту з 58,9 пункту, зайнятості – до 50,2 пункту з 53,4 пункту. Підіндекс складських запасів упав до 49,5 пункту з 54,2 пункту, нових експортних замовлень – до 48,8 пункту з 63,7 пункту.

Водночас індикатор нових замовлень загалом зріс до 55,5 пункту з 51,8 пункту у вересні.

“Настрій компаній залишається неоднорідним, одні оптимістичні щодо нинішніх стійких і стабільних умов ведення бізнесу, інші хвилюються з приводу інфляції, процентних ставок і геополітичних подій”, – зазначає голова ISM Services Business Survey Committee Ентоні Нівс.

ISM розраховує індекс ISM Services на підставі даних компаній із 62 сегментів сфери послуг, на частку якої припадає майже 90% американського ВВП і приблизно 80% працюючих громадян країни.

Індекс менеджерів із закупівель (PMI) у сфері послуг, що розраховується S&P Global Services, збільшився в жовтні до 50,6 пункту порівняно з 50,1 пункту місяцем раніше, показали опубліковані в п’ятницю остаточні дані.