МВФ підвищив прогноз зростання ВВП Китаю на 2023 рік на 0,4 п.п. – до 5,4%

Київ. 7 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міжнародний валютний фонд (МВФ) підвищив прогнози зростання економіки Китаю на 2023 і 2024 рр., зазначивши вищі, ніж очікувалося, темпи зростання ВВП у третьому кварталі, а також анонсовані владою країни заходи підтримки ринку нерухомості.

Прогноз зростання ВВП КНР на поточний рік піднято до 5,4% із 5%, на 2024 рік – до 4,6% з 4,2%, йдеться в повідомленні МВФ.

“Економіка Китаю на шляху до досягнення цільового показника зростання, встановленого урядом на 2023 рік, що обумовлено постковідним відновленням”, – заявила перша заступниця директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Гіта Гопінат.

Влада КНР ухвалила низку довгоочікуваних заходів для підтримки ринку нерухомості, проте необхідно зробити більше, щоб домогтися швидкого відновлення сектору і знизити негативні наслідки для економіки, зазначила Гопінат.

Базова інфляція в Китаї прискориться до 2,1% до кінця 2024 року, прогнозує МВФ. У вересні споживчі ціни без урахування продуктів харчування та енергоносіїв у КНР зросли на 0,8%.

МВФ очікує, що темпи економічного зростання Китаю сповільнюватимуться в середньостроковій перспективі і становитимуть майже 3,5% до 2028 року, з огляду на ослаблення продуктивності й старіння населення країни.