У ЄС готують скорочення допомоги українським біженцям

Уряд Ірландії вживає заходів для змін у програмі прихистку з метою обмежити прихід українських біженців. Планується введення оплати за житло та скорочення соціальних виплат до кінця поточного року. Про це повідомив прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар, з посиланням на The Irish Times.

 

Плани уряду передбачають зобов’язання щодо сплати за проживання та зміни в соціальних виплатах, які мають сповільнити прихід українських біженців до країни. За даними уряду, щотижня до Ірландії в’їжджають від 500 до 800 українців, третина з яких прибула після тимчасового притулку в інших європейських країнах. Ірландія вже прийняла прихисток близько 100 тисячам втікачів від війни в Україні.

 

“Цифри були дуже великими. Це створює значний тиск на проживання. Нам потрібно прийняти заходи, які сповільнять прихід таких чисел, щоб у нас було більше часу на вирішення питань розміщення та інших аспектів”, – підкреслив прем’єр-міністр.

 

Лео Варадкар додав, що не відмовлять українцям у тимчасовому притулку, але відчужувана влада розглядає те, яку допомогу надають інші європейські країни українцям, зокрема, обмежену кількість безкоштовного проживання за рахунок держави.

 

Урядовці підрахували, що приблизно 14 000 українських біженців уже працевлаштовані, і зміни в соціальних виплатах можуть стимулювати більше людей шукати роботу. Зараз щомісячна допомога становить понад 800 євро на кожну людину.

 

Раніше повідомлялося, що в Ірландії розглядають плани обмеження терміну перебування українських біженців у державних готелях до 90 днів. До цього часу біженці мали можливість проживати в готелях та гуртожитках без обмежень у часі. Також у жовтні для українських біженців скасували право залишати державне житло без обгрунтування причини, і зараз необхідно попередньо повідомити відомство з інтеграції про плановану відсутність.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *