Ощад визнав кредитний портфель WOG фінансово оздоровленим

Київ. 7 листопада. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Ощадбанк ухвалив рішення про припинення визнання кредитного портфеля групи компаній WOG проблемним і переведення клієнта на обслуговування в рамках стандартних підходів і політик як стабільно працюючого бізнесу.

Як зазначається в релізі Ощаду у вівторок, це перше рішення банку щодо завершення процедури фінансової реструктуризації для клієнта великого корпоративного бізнесу в рамках імплементації закону “Про фінансову реструктуризацію” (№1414-VIII від 2016 року, поточна редакція – від 17 серпня 2022 року на підставі 2463-IX – ЕР).

“Повернення групи компаній WOG на стандартні умови обслуговування в банку – гарний сигнал ринку про результативність закону. Для WOG це відкриває можливості розвитку з використанням усіх видів банківських послуг. Ми вже проводимо переговори щодо використання нових фінансових інструментів, зокрема документарних операцій”, – зазначив заступник голови правління Ощадбанку, відповідальний за корпоративний бізнес, Юрій Каціон.

У релізі зазначається, що імплементація норм закону про фінансову реструктуризацію дала змогу, насамперед, державним банкам, підвищити ефективність роботи з клієнтами, діяльність яких, наприклад, як у випадку з WOG, зазнала руйнівного впливу російської агресії, а саме анексії Криму та окупації частини Донецької та Луганської областей у 2014 році.

За словами голови правління Ощаду Сергія Наумова, банк не припиняє фінансування бізнесу – кредитний портфель великих компаній станом на кінець третього кварталу цього року становить 54,4 млрд грн (чистий портфель і працююча реструктуризована заборгованість).

“У випадку з групою компаній WOG компанія виконує умови реструктуризації, цим підтвердила статус сумлінного позичальника”, – зазначив Наумов.

Заступник голови правління Ощадбанку, відповідальний за роботу з NPL, Арсен Мілютін, зі свого боку, акцентував, що застосування закону про фінансову реструктуризацію дало змогу великим клієнтам, які зіткнулися з об’єктивними проблемами внаслідок макроекономічних шоків, уникнути можливих дефолтів.

“Наразі, незважаючи на нові виклики, пов’язані з повномасштабною війною, частина компаній, які пройшли процедуру реструктуризації, впевнено нормалізує свій фінансовий стан”, – запевнив він.

Ощад нагадав, що 2018 року, коли заборгованість групи компаній WOG становила еквівалент $124,5 млн, було ухвалено рішення про визнання її кредитного портфеля проблемним, але таким, що має перспективи до оздоровлення.

У першій половині 2019 року було проведено процедуру фінансової реструктуризації із залученням незалежного експерта – компанії Deloitte, яка також підтвердила можливість врегулювання боргу на умовах його поступової амортизації та уникнення процедури претензійно-позовної роботи. Протягом наступних чотирьох років група компаній погасила частину своїх боргових зобов’язань і продовжує сумлінно дотримуватися часових і фінансових показників співробітництва з Ощадбанком у рамках реструктуризації, пояснили ситуацію у фінансовій установі.