Польська PSE надає чергову аварійну допомогу Україні із закупівлі 480 МВт-год профіцитної е/е – "Укренерго"

Київ. 7 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Польська PSE у вівторок, 7 листопада, другий день поспіль надає аварійну допомогу з термінової купівлі профіцитної в українській енергосистемі електроенергії через її перевиробництво.

“Для збереження балансу між виробництвом і споживанням, а також операційної безпеки енергосистеми у відповідь на запит “Укренерго” польський оператор енергосистеми PSE у три денні години надає аварійну допомогу, терміново купуючи надлишки української електроенергії загальним обсягом 480 МВт-год”, – повідомила НЕК “Укренерго” у телеграм-каналі у вівторок.

За даними компанії, 7 листопада імпорт електроенергії здійснюється в денні та вечірні години максимального споживання зі Словаччини та Румунії загальним обсягом 745 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 116 МВт.

Експорт іде до Словаччини, Молдови та Румунії в нічні години добового мінімуму споживання загальним обсягом 2 256 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 384 МВт.

Як поінформували в “Укренерго”, в Україні загалом через бойові дії та з інших причин без світла залишається 416 населених пунктів.

“Через обстріли є пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться залежно від безпекової ситуації та з дозволу військових”, – доповнили в НЕК.

З технічних причин є відключення в Сумській та Чернігівській областях. Тривають ремонтні роботи.

Як повідомлялося, польський оператор енергосистеми PSE 6 листопада у відповідь на запит НЕК “Укренерго” надав аварійну допомогу, викупивши 900 МВт-год профіцитної української електроенергії, виробленої ВДЕ-генерацією.

Це був третій випадок, коли “Укренерго” звернулося за таким видом аварійної допомоги в умовах профіциту електроенергії. Уперше це сталося в червні 2023 року, потім 31 жовтня.