Міненерго передало "Українським розподільчим мережам" держпакети акцій ще п'ятьох обленерго

Київ. 7 листопада. ЕНЕРГОРЕФОРМА – АТ “Українські розподільчі мережі” (“УРС”) набуло права акціонера державних пакетів акцій ще п’яти операторів системи розподілу (ОСР): ПАТ “Запоріжжяобленерго”, ПАТ “Тернопільобленерго”, ПАТ “Черкасиобленерго”, ПАТ “Харківобленерго” та ПАТ “Сумиобленерго”.

Таким чином, “УРС” стало акціонером уже в семи ОСР, оскільки на момент створення компанії до її складу ввійшли держпакети акцій АТ “Хмельницькобленерго” та АТ “Миколаївобленерго”, повідомляється в релізі міністерства.

“Наше основне завдання – посилення енергетичної безпеки держави. Якісна, системна робота операторів системи розподілу електроенергії – її складова, надважлива в умовах військових викликів”, – прокоментував міністр енергетики Герман Галущенко, слова якого наводяться в релізі.

Він наголосив, що системна співпраця операторів, єдина технічна політика, уніфікація потреб у закупівлях електроенергетичного обладнання важлива для отримання необхідної міжнародної допомоги, як гуманітарної, так і за кошти Фонду енергетичної підтримки, що сприятиме посиленню ефективності їхньої роботи та надійності наданих послуг.

“Мета “УРС” – консолідувати зусилля для залучення найкращих світових практик для розвитку мережевого господарства України. Ми маємо спільно знайти та впровадити нові технологічні рішення, сформувати єдину технічну політику для підвищення рівня стійкості енергосистеми. А також створити умови для надійного, ефективного функціонування та розвитку ОСР в умовах трансформації енергоринку, інтеграції з об’єднаною енергосистемою Європи”, – наводяться в релізі слова в.о. гендиректора “УРС” Артема Мартинюка.

Як повідомлялося, згідно з постановою Кабінету Міністрів №1336 від 29 листопада 2022 року, загальний статутний капітал “УРС” у розмірі 1,514 млрд грн сформовано шляхом внесення до нього 70% акцій “Хмельницькобленерго” і “Миколаївобленерго” ринковою вартістю 847,862 млн грн і 666,288 млн грн відповідно.

Згідно з наказом Міністерства енергетики №229 від 28 липня 2023 року, АТ “УРС” збільшує свій статутний капітал на 3,22 млрд грн – до 4,76 млрд грн завдяки переданню до нього держпакетів акцій “Харківобленерго”, “Запоріжжяобленерго”, “Тернопільобленерго”, АТ “Сумиобленерго”, АТ “Черкасиобленерго”, ПАТ “Українська енергозбережна сервісна компанія” (Укреском) і додаткової емісії акцій.

Держчастка в енергокомпаніях, що підлягають передачі в “УРС”, становить: “Тернопільобленерго” – 50,999%, “Запоріжжяобленерго” – 60,2475%, “Харківобленерго” – 65,0001%, “Черкасиобленерго” – 46%, “Сумиобленерго” – 25%, “УкрЕСКО” – 99,66%.

Наприкінці червня поточного року заступник голови ОП Ростислав Шурма наголосив, що вже створеному держхолдингу “УРС” передадуть після завершення процесу стягнення і конфісковані пакети акцій обленерго VS Energy, що, на його думку, є правильним “з погляду ефективності, якості управління, прозорості та логіки для держави”.