Європа розпочала відбір із ПСГ на тиждень раніше за минулорічний, заявка "Газпрому" через Україну – 42,4 млн куб. м

Київ. 9 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європа офіційно відкрила опалювальний сезон – у регіоні розпочався відбір газу з підземних сховищ.

За підсумками газової доби 7 листопада запаси вперше зменшилися – на символічні 0,02 процентних пункту. Прогноз погоди в регіоні обіцяє далі неухильне зниження температури, а отже, відбір триватиме й інтенсифікується.

Перехід від закачування до відбору відбувся за наповненості ПСГ у 99,62%, що є максимальним рівнем за історію спостережень, повідомляє Gas Infrastructure Europe. Однак цього року відбір розпочався далеко не в найпізніший момент – у 2022 р. сховища були “розпечатані” 14 листопада.

Проте це дуже пізній термін початку використання запасів (у попередні роки відбір розпочинався з останньої декади жовтня). Європа намагається економити пальне і його запаси після відмови від значної частини російських постачань.

УКРАЇНСЬКИЙ ТРАНЗИТ

“Оператор ГТС України” (ОГТСУ) прийняв від “Газпрому” заявку на транспортування на четвер обсягом 42,4 млн куб. м, повідомила українська компанія. Номінація на середу була така сама. Потужності заявлено тільки за однією з двох точок входу до ГТС країни – газовимірювальною станцією “Суджа”. Коридором через ГВС “Сохранівка” заявку не прийнято.

Оприлюднена номінація є максимальною технічно можливою на цьому напрямку заявкою з урахуванням усіх запроваджених українською стороною обмежень.

ОГТСУ оголосив форс-мажор приймання газу для транзиту через “Сохранівку”, оскільки не може здійснювати оперативно-технологічного контролю за компресорною станцією “Новопсков”. Маршрут через “Сохранівку” забезпечував транзит понад 30 млн куб. м за добу.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РИНОК

Вітрогенерація в Європі тримається трохи вище звичайного рівня. Вітряки 8 листопада забезпечили 23% потреб регіону в електроенергії, повідомляє асоціація WindEurope. У листопаді 2022 року їх внесок був 19%, у жовтні 2023 року – 20%.

Спотова ціна газу в Європі в середу зросла на 2%. Контракт із постачанням “на день наперед” на хабі TTF у Нідерландах закрився на рівні $483 за тисячу кубометрів.

Помітний розрив цін на СПГ в Азії порівняно з Європою. Грудневий ф’ючерс на індекс JKM Platts (Japan Korea Marker, відображає спотову ринкову вартість вантажів, що поставляються до Японії, Південної Кореї, Китаю і Тайваню) торгується на рівні $617; ф’ючерс на СПГ, який постачають до Північно-Західної Європи (LNG North West Europe Marker), – $539.

ЗАПАСИ В ЄВРОПІ

Рівень запасів природного газу в Європі став ключовим індикатором для світового ринку. Регіон загалом продовжує закачування до сховищ.

Поточний рівень запасів на початку тижня сягнув історичного максимуму – 99,62% – це на 10 процентних пунктів вище середнього показника на ті самі дати за останні п’ять років, повідомляє Gas Infrastructure Europe.

За газову добу 7 листопада резерви знизилися на 0,02 процентного пункту.

Європейські термінали з приймання СПГ у жовтні працювали із середньою продуктивністю 52%, з початку листопада становить 56%.

ЗАПАСИ В США

Стан запасів в американських ПСГ набуває все більшого значення, оскільки країна активно нарощує експорт.

США продовжують сезон закачування. За черговий звітний тиждень резерви газу зросли на 2,2 млрд куб. м – у півтора раза більше, ніж стандартний обсяг для цієї пори року.

Поточний рівень запасів у країні – 79%, що на 6 процентних пунктів перевершує середній за останні п’ять років, повідомляє Управління енергетичної інформації (EIA) Міненерго.