"Vodafone Україна" завершила 9 міс.-2023 р. із чистим прибутком 3,8 млрд грн, виплатила 1,8 млрд грн дивідендів

Київ. 8 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Оператор мобільного зв’язку ПрАТ “ВФ Україна” (ТМ “Vodafone Україна”) за підсумками дев’яти місяців 2023 року одержав 3,807 млрд грн, тоді як аналогічний період минулого року компанія завершила з чистим збитком 620 млн грн, ідеться у звіті компанії в середу.

“Зростання показника всемеро пов’язане зі зменшенням втрат від курсових різниць унаслідок валютної політики НБУ”, – зазначила компанія.

Згідно зі звітом, виручка і OIBDA “ВФ Україна” за січень-вересень цього року збільшилися на 8% проти аналогічного періоду минулого року – відповідно до 15,9 млрд грн і 9,05 млрд грн, і зростання було забезпечено переважно завдяки збільшенню продажу послуг із передавання даних і голосу.

Зазначається, що компанія наростила капітальні інвестиції на 86% – до 3,778 млрд грн.

Відповідно до звіту, у серпні 2023 року “ВФ Україна” виплатила 1,81 млрд грн у межах дивідендних платежів.

Уточнюється, що на кінець вересня цього року вільні грошові кошти компанії та депозити становили 7,23 млрд грн, а чистий борг – 11,78 млрд грн.

Згідно зі звітом, показник ARPU збільшився за рік із 92,8 грн до 112,4 грн завдяки збільшенню обсягів використання мобільного інтернету та кількості користувачів.

Зазначається, що порівняно з попереднім кварталом 2023 року абонентська база залишалася стабільною – 15,2 млн, однак за рік вона скоротилася на 0,6 млн, що пов’язано зі зменшенням кількості користувачів мобільного зв’язку внаслідок активних бойових дій, недоступності мереж мобільного зв’язку на тимчасово окупованих територіях і в зоні бойових дій, масової міграції.

У пресрелізі наголошується, що “Vodafone Україна” приділяє особливу увагу розвитку свого бізнесу у сфері фіксованого зв’язку. У третьому кварталі 2023 року група завершила купівлю компанії Freenet зі 163 тис. передплатників, що надає послуги фіксованого доступу до інтернету під брендом O3. Вона також активно розвивала раніше куплений актив Vega, з урахуванням якого загальна база абонентів уже перевищує 200 тис., забезпечуючи частку ринку фіксованого зв’язку в країні біля 3%. Уточнюється, що пріоритетом розвитку є технологія GPON, тому компанія активно розширює зону її покриття. З початку 2023 року мережею GPON охоплено вже 2 273 будинки з можливістю під’єднання 322 тисяч квартир та офісів, а у вересні 2023 року компанія під’єднала на 130% більше фіксованих абонентів, ніж за вересень 2022 року.

Зазначається, що з урахуванням закупівлі акумуляторів, генераторів, пального, будівництва нових зон GPON, модернізації та відновлення обладнання і мереж із початку ворожого вторгнення компанія вже інвестувала понад 245 млн грн у стабільність своїх стаціонарних мереж.

“Vodafone Україна” надає послуги швидкісного інтернету 3G і 4G та фіксованого зв’язку, мобільного зв’язку і розвиває інтернет речей (IoT), технології та рішення для Smart City, аналіз великих обсягів даних, фінансово-технологічні послуги, хмарні сервіси. З 2019 року компанія входить до складу групи компаній NEQSOL Holding бізнесмена Насіба Гасанова.

Діяльність NEQSOL Holding передбачає нафтогазову, телекомунікаційну, будівельну та інші високотехнологічні сфери у Великій Британії, США, Туреччині, Азербайджані, Казахстані, ОАЕ, Бангладеш. Група увійшла в телекомунікаційну галузь на початку 2000-х.

Джерело: https://www.vodafone.ua/company/investors/zvity-ta-rezultaty/finansovi-rezultaty