Бізнес-асоціації України закликали польських перевізників до спільного вирішення проблем на українсько-польських пунктах пропуску

Київ. 9 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Бізнес-спільнота України розуміє право польських перевізників на висловлення власних позицій, однак закликає до спільного вирішення проблеми, повідомила Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

“Повномасштабна війна в Україні суттєво вплинула на ланцюги постачання товарів. Закриття повітряного простору України, блокування частини морських та річкових портів України, значні пошкодження залізничної мережі та інфраструктури країни призвели до того, що автомобільні вантажні перевезення через західні автомобільні пункти пропуску (зокрема з Польщею) стали практично єдиним шляхом для міжнародних перевезень товарів”, – ідеться у зверненні.

Водночас 6 листопада польські перевізники розпочали страйк на польсько-українських пунктах пропуску.

У ЄБА наголосили, що бізнес-спільнота України розуміє право польських працівників на колективне обговорення та висловлення власних позицій. Водночас, з огляду на складні геополітичні обставини та потреби наших країн у взаємодії, вважає, що вирішення конфлікту через страйки може призвести до негативних наслідків для обох сторін, як загалом для ЄС та світу.

“Страйки польських перевізників на кордоні призведуть лише до порушення важливих постачальних ланцюгів, які вже піддаються випробуванню через війну не тільки в середині країни, але й на міжнародному рівні”, – кажуть в ЄБА.

Наслідком цього, на думку фахівців, будуть зриви термінів постачання продукції, порушення договірних зобов’язань із партнерами, псування продукції, що має обмежені терміни придатності і, як наслідок, прямі фінансові та репутаційні втрати.

В асоціації навели приклад однієї компанії-експортера, яка за тиждень затримки вантажу не змогла вчасно завантажити у європейських постачальників більше одного десятка замовлень на загальну суму €500 тис.

Бізнес-спільнота України, об’єднана Європейською Бізнес Асоціацією, Американською торговельною палатою в Україні, Торгово-промисловою палатою України, Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників, Українським союзом промисловців та підприємців, Спілкою українських підприємців, закликала сторони, включно з представниками перевізників з Польщі та органами влади України і Польщі, до дотримання договору між Україною та Республікою Польща про добросусідство, дружні стосунки та співробітництво від 30 грудня.

У ЄБА висловили впевненість, що спільними зусиллями можна знайти рішення, яке враховуватиме інтереси перевізників і забезпечить стабільність і благополуччя обох сторін.

Для скорочення черг на кордонах і тривалості перевірок (і, як наслідок, зниження витрат бізнесу на простій та уникнення штрафних санкцій за несвоєчасне виконання міжнародних контрактів) ЄБА запропонувала зобов’язати митні та прикордонні органи обох держав виконувати меморандум про пропускну спроможність українсько-польських пунктів пропуску.

Крім того, ЄБА наголосила на необхідності будівництва нових спільних пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, використовуючи доступні інструменти міжурядової взаємодії та механізми багатосторонньої дипломатії.

У ЄБА звернули увагу на необхідність зближення митних процедур на польсько-українських пунктах контролю та вироблення рекомендацій щодо зміни митного законодавства і практик митних відомств обох країн.

Допомогти вирішенню проблеми також може укладення угоди про спільний кордон між Україною та Республікою Польща, резюмували в бізнес-спільноті.

Джерело: https://eba.com.ua/biznes-z-ukrayiny-zaklykaye-polskyj-biznes-do-dialogu-zadlya-rozblokuvannya-polsko-ukrayinskogo-kordonu/