Викрито співробітницю українського консульства, яка "допомагала" нелегалам з Азії переїхати до ЄС

Київ. 9 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Контррозвідка Служби безпеки України (СБУ) спільно з Національною поліцією та у взаємодії з Міністерством закордонних справ України заблокувала канал нелегальної міграції до ЄС вихідців із країн підвищеного терористичного ризику, повідомляє СБУ.

“У результаті комплексних заходів у Києві викрито другого секретаря з консульських та адміністративних питань посольства України в одній із країн Центральної Азії, яка організувала міжнародний “трафік”, – ідеться в повідомленні СБУ в телеграм-каналі в четвер.

Як повідомляється, перебуваючи на посаді в дипломатичній установі, вона за гроші пропонувала громадянам із кількох південноазіатських держав незаконно виїхати до Євросоюзу транзитом через територію України. Для цього чиновниця оформляла своїм клієнтам візи для в’їзду в нашу державу як студентів українських вищих навчальних закладів. Вартість такої “послуги” становила до $3 тис. з одного нелегала.

До незаконної діяльності фігурантка залучила двох іноземців. Вони підшукували клієнтів, домовлялися з ними про “умови поїздки” і передавали гроші організаторці схеми. За наявними в СБУ даними, “послугами” зловмисників скористалися до 900 вихідців із країн терористичного ризику. Отримані “доходи” консулка витрачала на купівлю елітної нерухомості в центрі Києва та Одесі”.

СБУ повідомляє, що чиновниця склала присягу держслужбовця ще у 1995 році після закінчення інституту молоді в Москві. Потім працювала в різних держустановах і приватних компаніях в Україні, а з 2007 року – в органах МЗС. Під час обшуків у її будинку в Києві правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та чорнові записи з доказами злочинних дій.

Наразі консулці повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України. Вирішують питання про обрання фігурантці запобіжного заходу, відсторонення від обійманої посади та накладення арешту на її майно. Зловмисниці загрожує до дев’яти років в’язниці з конфіскацією майна.

У пресслужбі Міністерства закордонних справ України агентству “Інтерфакс-Україна” заявили, що “корупційні дії зазначеної консульської посадової особи зраджують роботу сотень українських консулів, які в складних умовах самовіддано захищають інтереси наших громадян у режимі 24/7”.

Як повідомили в МЗС, “підозрювану вже відкликано із закордонного відрядження. Міністерство надає повне сприяння слідству, щоб усі винні понесли найсуворіше покарання. З метою запобігання подальшим зловживанням у МЗС негайно посилено контроль за видачею українських віз у всіх дипломатичних установах”, – зазначили у відомстві.

У пресслужбі також додали, що в МЗС України нульова толерантність до корупції, а “в разі виявлення випадків корупції окремих співробітників вони отримують і завжди отримуватимуть найрішучішу відповідь і покарання”.

Джерела: https://t.me/SBUkr/10304