Конституційний Суд розпочав розгляд справи про трудові гарантії для мобілізованих військовослужбовців

Київ. 9 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Конституційний Суд України в середу, 8 листопада, розпочав розгляд справи за конституційною скаргою щодо конституційності пп. 17 п. 1 розділу І закону № 2352-IX, яким було внесено зміни до Кодексу законів про працю України, виключивши з тексту Кодексу норму про збереження середньої заробітної плати для мобілізованих співробітників.

Як повідомляє пресслужба Конституційного Суду, суб’єкт права на конституційну скаргу Віктор Сорока звернувся до суду з проханням перевірити оскаржувані приписи закону № 2352 і КЗпП на відповідність приписам ч. 1 ст. 8, ч. 5 ст. 17, ч. 2 і 3 ст. 22, і ст. 64 Конституції України.

Пп. 17 п. 1 розділу І закону № 2352 у ч. 3 ст. 119 КЗпП слова “зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток” було замінено словами “зберігаються місце роботи і посада”.

Отже, згідно з ч. 3 ст. 119 КЗпП “за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, зокрема шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, зберігаються місце роботи та посада на підприємстві, в установі, в закладі, в якому вони працюють”. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення коштом державного бюджету України відповідно до закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Суддя-доповідач Василь Лемак поінформував, що з метою забезпечення повного й об’єктивного розгляду справи та ухвалення судом обґрунтованого рішення він підготував запити до низки органів державної влади, наукових установ, вищих навчальних закладів із проханням висловити позиції з питань, порушених у конституційній скарзі.

Дослідивши матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання, суд перейшов до закритої частини для ухвалення рішення.