ВР схвалила розширення на об'єкти промисловості та енергетики спрощення зміни цільового призначення землі

Київ. 9 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №9627, який передбачає розширення на об’єкти промисловості та енергетики дію спрощеної процедури зміни цільового призначення земельних ділянок на період воєнного стану та протягом п’яти років після його припинення.

“Процедура зміни цільового призначення земельних ділянок – корупційний ринок, обсяг якого вимірюється мільярдами гривень. Розв’язати цю проблему має новий закон”, – написав співавтор законопроєкту, заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський у фейсбуці у четвер.

За його інформацією, законопроєкт у першому читанні схвалили 239 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Як повідомлялося, передбачена документом процедура скорочує час, що витрачається на зміну цільового призначення землі, до 1,5 місяця (з нинішніх одного-трьох років).

Підставою стане висновок уповноваженого органу містобудування та архітектури місцевої ради про можливість розміщення на земельній ділянці запланованого об’єкта – без обов’язкової вимоги щодо розроблення містобудівної документації та документації із землеустрою.

Процедура стосується земель за межами населених пунктів, на які немає містобудівної документації. При цьому документ, який стане підставою для зміни цільового призначення землі, водночас даватиме змогу розпочати проєктування об’єкта будівництва.

За оцінкою Кисилевського, цим для корупціонерів ліквідується можливість гальмувати або призупиняти створення нового промпідприємства чи об’єкта енергетики.

“Я далекий від думки, що законопроєкт не зустріне спротиву, принаймні прихованого. Але переконаний, що в умовах війни Україна не може собі дозволити роками годувати корупціонерів для вирішення простої, по суті, задачі, яка може зайняти півтора місяця”, – зазначив нардеп.

Як повідомлялося, спрощена процедура зміни цільового призначення землі діє із середини 2022 року для портів, релокованих підприємств і модульних містечок.

Джерело: https://www.facebook.com/kysylevskyy.official/posts/pfbid06W32NUHW9XXUQFjksKfGQsd84PZ25bovjw5FyeKbN9AFvp7gnKwUhmyAPYqw7rUtl