США змінюють підхід до стримування КНР у Тихому океані, роблять ставку на мобільні малі групи на островах – ЗМІ

Київ. 9 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – США у стримуванні КНР на Тихому океані мають намір робити акцент, зокрема, на діях добре озброєних невеликих контингентів, розміщених на островах регіону, повідомляє в четвер Associated Press (AP).

“Навчання, що тривають нині на Гавайських островах, свідчать про один елемент нового підходу США до оборони і стримування на Тихому океані з фокусом на малих групах наземних сил, які діятимуть з островів, зокрема біля узбережжя Китаю”, – інформує агентство.

AP пояснює, що лише відправлення великих з’єднань ВМС США до регіону більше не є практичною, оскільки ВМС КНР є найбільшими у світі, а на узбережжі Китаю розгорнуто безліч протикорабельних і зенітних ракет. Водночас ВМС КНР мають три авіаносці проти 11 кораблів такого класу у США, поряд з іншими перевагами американської сторони. Однак Китай переважно приділяє увагу прибережним водам, а ВМС США доводиться діяти в глобальних масштабах.

У навчаннях на Гавайських островах беруть участь понад 5 тис. американських військовослужбовців 25 піхотної дивізії за підтримки ВПС США, а також підрозділи з Великої Британії, Нової Зеландії, Індонезії, Таїланду. Військові відпрацьовують навички боїв у джунглях, десантування на парашутах, повітряно-штурмові дії на великій дистанції, перекидання припасів повітрям і морем.

Командувач дивізії генерал-майор Маркус Еванс зазначив, що цей досвід потрібен для дій на Тихому океані, де спочатку треба здобути плацдарм для подальших операцій за одночасного утримання таких ключових об’єктів, як льотні поля, і лише потім накопичити додаткові бойові сили та засоби.

При цьому в разі конфлікту військовим доведеться триматися на віддалених островах, за сотні кілометрів від складів із боєприпасами, пальним, продовольством. Для таких умов на навчаннях на Гавайських островах тестують низку нових технологій, включно з генераторами отримання питної води з атмосферного повітря.

Агентство зазначає, що армії США і Корпусу морської піхоти доведеться діяти і з “першої острівної лінії”, куди, зокрема, входять південно-західні острови Японії та північно-західні райони Філіппін, і з “другої острівної лінії”, до якої належать Маріанські острови і острів Гуам, де розташована найбільша в регіоні військова база США. Для цього потрібна, зокрема, згода місцевих держав, і США ведуть активну політику вибудовування альянсів у регіоні.

Так, шеф Пентагону Ллойд Остін у четвер прибуває до Індії, також відвідає Південну Корею та Індонезію. Це вже його дев’ята поїздка на цій посаді до Азійсько-Тихоокеанського регіону. Зі свого боку держсекретар США Ентоні Блінкен здійснює турне до Японії, Південної Кореї та Індії.