Могильний конфлікт: чому в Україні досі немає Національного військового меморіального цвинтаря

З’явились питання щодо зволікань із відкриттям Національного військового меморіального цвинтаря в Україні. Ідея створення такого меморіалу виникла ще влітку 2022 року, але з того часу виникли суперечки між Міністерством ветеранів, Офісом Президента та сім’ями загиблих військових.

 

Спочатку планувалося створити меморіальний цвинтар лише для героїв Маріуполя, але згодом стало очевидним, що війна триватиме довше і потрібно будувати меморіал не тільки для азовців та маріупольських героїв. За словами керівника патронатної служби “Азова” Олени Толкачової, розпочалося співробітництво із Міністерством ветеранів, і було обрано ділянку у Биківнянському лісі. Проте пізніше ця ініціатива зіткнулася із затримками через запити Інституту національної пам’яті. Очікувалося, що будівництво меморіалу може виявити останки репресованих осіб, що призвело до затягування процесу.

 

Олена Толкачова вважає, що затримки не пов’язані із наміром влади приховати інформацію про загиблих, але скоріше із некомпетентністю чиновників у вирішенні цього питання.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *