Чехія скорочує квоти для українських працівників через брак робочої сили

Чехія зменшує квоту для українських працівників через брак робочої сили. Міністерство внутрішніх справ Чехії підготувало проєкт постанови уряду, який передбачає зменшення квоти для працевлаштування іноземців і збільшення квоти для громадян Філіппін через обмежену кількість українських працівників.

 

Таким чином, починаючи з 1 січня 2024 року, українці не матимуть можливості подавати на 38 тисяч «карток працевлаштованого», а лише на 11 тисяч, які належать до програми “Кваліфікований працівник”. Крім того, українцям буде надано пріоритет лише серед біженців та невійськовозобов’язаних осіб, що мають право на виїзд із України.

 

Багато сфери в Чехії вже стикаються з нестачею робочої сили. Аграрний сектор особливо постраждав, відчутно відчуваючи брак від 8 до 10 тисяч працівників. Перед вторгненням Росії в Україну ці вакансії часто займали українці. З іншого боку, багато українських біженців, які знаходяться в Чехії, хотіли б залишитися працювати в країні, але обмежена тривалість їхнього статусу тимчасового захисту ускладнює їхню ситуацію, обмежуючи їхню можливість розвивати власні бізнеси і привабити інвесторів.

 

Українські біженці та працівники, які прагнуть залишитися в Чехії, вимагають встановлення права на видачу віз на працевлаштування для більшої стабільності та впевненості у своєму майбутньому. Проте наразі ця можливість їм не надається.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *