Ринок небанківських фінпослуг України в жовтні скоротився на 21 учасника, страховий – на два – Нацбанк

Київ. 9 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кількість учасників небанківського фінансового ринку в жовтні 2023 року скоротилася на 20 учасників – до 1199, а кількість банків – на один, до 63, повідомив на сайті Національний банк України (НБУ).

Із реєстрів виключено 21 учасника ринку небанківських фінансових послуг: вісім фінансових компаній, п’ять ломбардів, одного лізингодавця добровільно, ще дві фінансові компанії, двох страховиків, один ломбард й одного лізингодавця – примусово.

Водночас до реєстру внесено чотири ломбарди й одного страхового брокера.

Трьом страховикам зупинено дію ліцензій. 11 фінансовим компаніям, шістьом ломбардам і одній лізинговій компанії анульовано всі ліцензії добровільно, ще двом фінансовим компаніям, п’ятьом ломбардам й одній лізинговій компанії – примусово. Одній фінкомпанії анульовано частину з наявних ліцензій добровільно.

Станом на 31 жовтня 2023 року на небанківському ринку України працювали 97 страховиків non-life (-2 до вересня) і 12 life-страховиків (кількість не змінилася), один страховик зі спеціальним статусом, 156 ломбардів (-2), 143 кредитні спілки, 79 лізингові компанії (-3), 584 фінансові компанії (-10), 57 страхових брокерів (+1) і 70 колекторських компаній.

Крім того, на ринку визнано 24 банківські групи (-1) і 19 небанківських фінгруп (-1).

На платіжному ринку діють 23 платіжні системи, створені резидентами, враховуючи державні (було 24), і 16 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами (кількість не змінилася).

За даними НБУ, у жовтні на ринку діяло 19 платіжних установ, 11 фінансових установ, які мають право на надання платіжних послуг (кількість не змінилася), один банк-емітент електронних грошей (кількість не змінилася) та один оператор поштового зв’язку (кількість не змінилася).

До інших суб’єктів, що діють на платіжному ринку, входять 35 комерційних агентів (було 32) і 34 технологічні оператори платіжних послуг.

У жовтні до НБУ надійшло 254 запити від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Кількість запитів щодо фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців становила 148, щодо банків – 36, кредитних спілок і колекторів – 24, страховиків – 243, платіжних установ – три.