НКРЕКП виявила три "гірлянди" СЕС на Вінниччині та оштрафувала обленерго майже на 1,7 млн грн за їх приєднання

Київ. 9 листопада. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оштрафувала АТ “Вінницяобленерго” на 1 698 300 грн за приєднання в трьох домоволодіннях по шість-сім приватних сонячних електростанцій.

Як зазначено в обґрунтуванні до постанови, на одній земельній ділянці на підставі спільної часткової власності було приєднано п’ять споживачів, загальна потужність електроустановок 160 кВт (максимальна дозволена для домогосподарства 30 кВт). Схожа ситуація й за двома іншими адресами. Зокрема, за однією з них семеро споживачів встановили кілька СЕС загальною потужністю 210 кВт, а на одному фасаді будівлі фактично розміщено сім приладів обліку електричної енергії.

Регулятор зазначає, що фактично на один об’єкт архітектури, розміщений за однією адресою, було видано кожному з його співвласників окремі технічні умови. Водночас фактично в АТ “Вінницяобленерго” на дату надання послуг з приєднання не було підтверджувальних документів щодо виділення кожним зі співвласників у натурі своєї частки об’єкта архітектури, що перебуває у їхній спільній власності.

“Отже, генерувальні установки приватних домогосподарств представники “Вінницяобленерго” ввели в експлуатацію з грубим порушенням законодавства, у зв’язку з чим оператор не має права передавати дані щодо обсягів спожитої та згенерованої е/е такими генерувальними установками постачальнику універсальних послуг (ПУП) ТОВ “Енера Вінниця”, – підсумувала НКРЕКП.

У комісії зазначили, що встановлене порушення в частині необґрунтованого приєднання генерувальних установок замовників до мереж призводить до зростання обсягів витрат ПУП “Енера Вінниця” на купівлю електроенергії за “зеленим” тарифом у приватних домогосподарств, що своєю чергою призводить до зростання вартості послуги з передачі електроенергії НЕК “Укренерго” й відшкодовується споживачами цієї послуги через сплату тарифу на передачу.

“За період з вересня 2021 року (початок генерації електроустановками зазначених приватних домогосподарств) по серпень 2023 року (остання подана ліцензіатом до НКРЕКП форма звітності) обсяг необґрунтованих витрат ТОВ “Енера Вінниця” на закупівлю е/е необґрунтовано приєднаних до мереж генерувальних установок 4 542 532,35 грн (без ПДВ)”, – резюмував енергорегулятор.

У своєму розпорядженні, ухваленому разом з постановою про накладення штрафу, комісія зобов’язала “Вінницяобленерго”, зокрема, усунути порушення ліцензійних умов і розглянути питання щодо припинення надання послуг з розподілу електричної енергії на зазначені об’єкти споживачів.

Як повідомлялося, НЕК “Укренерго” після отримання на початку літа додаткових технічних можливостей перевірки обліку е/е приватних домогосподарств, виявила низку порушень, а саме виробництво е/е понад норму, генерацію вночі, відсутність споживання е/е. Після цього вона відмовляється підписувати акти на оплату е/е дСЕС. Як було відомо станом на початок листопада, за серпень їх було підписано, а 9 листопада затверджено НКРЕКП лише з ПУП Миколаївської, Київської та Вінницької областей після коригування згідно із зауваженнями “Укренерго”.