США попереджають Китай про наслідки в разі підтримки російського оборонного сектору

Київ. 11 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Сполучені Штати мають свідчення, що деякі китайські компанії в обхід американських санкцій постачають Росії товари, які можуть бути використані в оборонному секторі, Пекін попереджено про наслідки, заявила міністр фінансів США Джанет Єллен.

“Ми ясно дали зрозуміти, що надання матеріальної підтримки Росії або допомоги в будь-якому вигляді системного ухилення від санкцій було б для нас дуже серйозною проблемою”, – заявила вона журналістам на пресконференції за підсумками серії переговорів із віцепрем’єром держради КНР Хе Ліфеном.

“Ми, безумовно, продовжимо роз’яснювати китайському уряду, компаніям і банкам у їхніх юрисдикціях, якими є правила, що стосуються наших санкцій, і з якими серйозними наслідками вони стикнуться в разі їх порушення”, – додала вона.

Водночас Єллен сказала, що китайські компанії можуть здійснювати поставки без відома уряду КНР.

Міністр зазначила, що санкції спрямовані на те, щоб позбавити Росію ресурсів і виснажити її військовий бюджет, і згадала про можливість запровадження додаткових санкцій цього року.

“Ми прагнемо посилити санкції й переконатися, що усуваємо їх порушення. Ми позбавили її (РФ – ІФ-У) багатьох каналів, якими вона може отримувати матеріали, що мають вирішальне значення для їхніх зусиль у сфері оборони. Ми фокусуємо на цьому увагу щодо забезпечення дотримання наявних санкцій і, можливо, щодо подальших санкцій”, – заявила Єллен.

Держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв’ю телеканалу ABC заявив раніше, що, як припускає американська розвідка, Китай розглядає можливість постачання зброї та боєприпасів Росії, і назвав це “серйозною проблемою”.

“Китай надає риторичну, політичну, дипломатичну підтримку Росії, але маємо інформацію, яка викликає у нас занепокоєння, що вони розглядають можливість надання летальної підтримки Росії”, – сказав Блінкен.

За його словами, він повідомив про це главі МЗС КНР Ван І під час жовтневих переговорів.

ЗМІ звертають увагу на те, що заяви Єллен і Блінкена пролунали перед зустріччю президента США Джо Байдена і голови КНР Сі Цзіньпіна, що запланована на 15 листопада.