Новий парламент Польщі провів перше після виборів засідання

Берлін. 13 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У Польщі відбулося перше засідання парламенту нового скликання після виборів, за підсумками яких опозиційні партії в сумі отримали більшість і вже домовилися про коаліційний альянс, повідомляє Associated Press.

На початку засідання президент Польщі Анджей Дуда звернувся до нових депутатів і закликав їх не концетрувати надмірної уваги на політичних розбіжностях”.

Агентство зазначає, що Дуда, термін повноважень якого на посаді глави держави спливає за півтора року, матиме, ймовірно, непрості стосунки з новим складом парламенту. Сам Дуда є колишнім членом і прибічником консервативної партії “Право і справедливість”, яка правила в країні останні вісім років. За підсумками виборів, що відбулися в жовтні, ця партія набрала більше голосів, ніж інші, однак, у загальній сумі в опозиційних сил голосів виявилося більше.

Очікується, що Дуда доручить прем’єру країни Матеушу Моравецькому з “Права і справедливості” спробувати сформувати уряд, проте ЗМІ вважають, що останньому не вдасться це зробити, оскільки в нього немає ні більшості в сеймі, ні партнера по коаліції.

Минулого тижня представники трьох впливових опозиційних сил Польщі – “Громадянської коаліції”, “Третього шляху” і “Нових Лівих” підписали коаліційну угоду. Загалом у цього альянсу в сеймі 248 місць із 460. Кандидатом на посаду прем’єра від цього альянсу є Дональд Туск, який вже обіймав цю посаду з 2007 до 2014 року, у минулому також голова Європейської ради.

За результатами парламентських виборів, що відбулися в Польщі 15 жовтня, провладна партія “Право і справедливість” набрала 35,4% голосів, а “Громадянська коаліція” – 30,7%, проте разом із опозиційними “Третім шляхом” (14,4%) і “Новими Лівими” (8,6%) вона здобуває більшість у парламенті.