У Румунії відкрився навчальний центр, де проходитимуть навчання українські пілоти

Київ. 13 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У Румунії на 86-й авіабазі Фетешті (Fetești) відкрився Європейський навчальний центр F-16 (EFTC), де проходитимуть навчання українські пілоти, повідомив міністр оборони Румунії Анджел Тілвар.

“Хвилюючий день, оскільки я разом із міністром оборони Нідерландів Кайсою Оллонгрен і послом США в Румунії Кетлін Кавалек відкрив навчальний центр F-16 на 86-й авіабазі Фетешті! Цей етап розширює двостороннє співробітництво, зміцнює безпеку союзників, готує румунських пілотів для майбутнього флоту F-16 і надає підтримку Україні”, – написав міністр у Х (Twitter).

Раніше в Міноборони Нідерландів повідомили, що п’ять голландських винищувачів F-16 вирушать до Румунії, де на авіабазі Фетешті незабаром відкриється навчальний центр для підготовки українських і румунських пілотів. Згідно з повідомленням на сайті відомства, Нідерланди виступили з ініціативою створення центру і надали для цієї мети від 12 до 18 винищувачів F-16. Літаки залишаються власністю Нідерландів.

Lockheed Martin забезпечить навчання і технічне обслуговування літака.

У жовтні глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що в українські ВПС перші літаки F-16 можуть надійти не раніше ніж навесні 2024 року. Остін додав, що США очолять коаліцію країн, які допоможуть Україні відновлювати власні військово-повітряні сили. За його словами, Данія та Нідерланди також працюватимуть над цим у коаліції.

30 серпня стало відомо, що в Румунії буде створено навчальний центр пілотів F-16.

Джерело: https://twitter.com/AngelTilvar/status/1724047398308049387