Мінагрополітики: В Україні у 2023 р. не обробляли 20% сільгоспугідь, але загроз продовольчій безпеці немає

Київ. 14 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Приводів для хвилювання через загрозу внутрішній продовольчій безпеці немає, незважаючи на те, що 20% сільгоспземель порівняно з довоєнним 2021 роком усе ще не доступні для обробітку, запевнив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час єдиного національного телемарафону.

“На жаль, наразі частина земель перебуває в тимчасовій окупації, тому скорочення (виробництва продуктів – ІФ-У) пов’язане з тим, що досі близько 20% земель, порівняно з 2021 роком, не доступні для обробітку. Але приводів для хвилювання немає. Немає жодної загрози внутрішній продовольчій безпеці”, – сказав він.

Висоцький зазначив, що внутрішнє споживання зернових і олійних культур, а також продуктів переробки становить максимум 20-25 млн тонн на рік. У 2023 році, за його інформацією, аграрії виростили близько 80 млн тонн зернових та олійних культур, що більш ніж утричі перевищує потреби країни. Відповідно, досить великі обсяги продукції будуть експортовані.

Відповідаючи на запитання про відмінності роботи аграріїв у 2022 і 2023 роках, Висоцький констатував, що викликів додалося.

“Великим викликом була внутрішня логістика і тимчасова окупація територій Київської, Чернігівської та Сумської областей. Спостерігалися складнощі переміщення товарів усередині країни через блокпости та інші об’єктивні чинники. А в поточному році додався такий виклик, як мінування – адже відбулася деокупація в Херсонській і Харківській областях. Фактично це один з основних викликів порівняно з 2022 роком”, – пояснив заступник міністра та нагадав, що в Україні потрібно розмінувати понад 500 млн га земель.

Висоцький зауважив, що процес розмінування досить дорогий і тривалий за часом. Однак для саперів розмінування сільгоспземель є пріоритетним завданням.

“Україна – одна з найбільш замінованих країн світу. Але в цьому напрямі є позитивні зрушення. Якщо подивитись на плани першочергового гуманітарного розмінування сільгоспугідь, то треба зазначити, що 40% із них вдалося повернути в роботу вже в поточному році. З урахуванням усіх обставин – це дуже хороша і велика цифра”, – наголосив він і висловив сподівання на збереження темпів гуманітарного розмінування та повернення в обробку сільгоспугідь.