Голова ФРБ Річмонда Баркін не впевнений, що на інфляцію в США чекає плавний шлях до 2%

Київ. 14 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент Федерального резервного банку (ФРБ) Річмонда Томас Баркін не впевнений у тому, що інфляція в США плавно рухатиметься до цільового показника американського ЦБ у 2%, хоча й бачить відчутний прогрес в ослабленні інфляційного тиску останніми місяцями.

“У мене просто немає впевненості, що на інфляцію попереду чекає рівний плавний шлях до 2%”, – заявив Баркін на заході у вівторок уже після публікації жовтневих даних про динаміку споживчих цін у США.

“Темпи інфляції сповільнилися, проте значна частина цього зниження є лише частковим розворотом після стрибків цін у ковідний період, спричинених підвищеним попитом і браком пропозиції, – сказав Баркін. – Інфляція в житловому секторі та у сфері послуг залишається вищою за середні за історичними мірками рівні”.

Баркін зазначив, що підтримав збереження базової процентної ставки ФРС на колишньому рівні на засіданні 31 жовтня – 1 листопада, оскільки поточний рівень ставки вже є обмежувальним.

Наступне засідання Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) відбудеться 12-13 грудня. Трейдери впевнені, що FOMC знову залишить ставку на рівні 5,25-5,5% річних на майбутньому засіданні з огляду на те, що інфляція в США значно сповільнилася в жовтні.

Темпи зростання споживчих цін (індекс CPI) у Штатах минулого місяця скоротилися до 3,2% у річному виразі з 3,7% у вересні, повідомило у вівторок міністерство праці США. Базова інфляція (індекс CPI Core), що не враховує динаміки цін на харчові продукти та енергоносії, сповільнилася до 4% з 4,1% місяцем раніше.

Консенсус-прогноз експертів, який наводить Trading Economics, передбачав ослаблення інфляції в США в жовтні до 3,3% і збереження темпів зростання індексу CPI Core на рівні 4,1%.