Російські війська намагаються повернути собі ініціативу, проводячи кілька одночасних наступальних операцій на сході України – ISW

Київ. 15 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Російські війська, ймовірно, намагаються повернути собі ініціативу в театрі воєнних дій (ТВД) в Україні, проводять кілька одночасних наступальних операцій на сході України, хоча залишається незрозумілим, чи зможуть російські війська повністю повернути собі ініціативу, оскільки ЗСУ продовжують чинити тиск на критичні ділянки фронту, – йдеться в огляді Інституту вивчення війни ISW у середу.

Звіт інституту повідомляє, що головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний заявив 13 листопада під час бесіди з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Чарльзом Брауном, що авдіївський, куп’янський і мар’їнський напрямки є найбільш напруженими, але зазначив, що українські сили продовжують наступальні дії на незазначених ділянках фронту.

Командувач Сухопутних військ України генерал-полковник Олександр Сирський наголосив, що російські війська ведуть одночасні наступальні дії на кількох напрямках і намагаються, зокрема, перехопити ініціативу на північ від і південь від Бахмута. Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські сили повідомляють про посилення російських атак на куп’янському, авдіївському та донецькому напрямках.

Заяви українських офіційних осіб про поточний темп російських операцій на лінії фронту узгоджуються з оцінкою ISW про триваючі російські наступальні операції, особливо на куп’янському, бахмутському та авдіївському напрямках. Російським військам, імовірно, буде важко повністю повернути собі ініціативу в ТБД, а українські сили продовжують свої власні наступальні операції і домагаються успіхів на тактичному рівні на фронті, особливо в західній Запорізькій області та на східному (лівому) березі Херсонської області.

Російському військовому командуванню, ймовірно, доведеться вирішити, чи залишити певні російські підрозділи на певних ділянках фронту для захисту від тривалих українських наступальних операцій, чи передислокувати їх для підтримки наступальних операцій в інших місцях, які, ймовірно, завершаться без підкріплень. Цей вибір, ймовірно, завадить Росії повністю повернути собі ініціативу найближчими тижнями, повідомляють аналітики Інституту.

Джерело: https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-november-14-2023