Зеленський: Вірю, що відносини між Україною та Німеччиною стануть однією з найнадійніших опор для всієї Європи

Київ. 15 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Відносини між Україною та Німеччиною можуть стати однією з найнадійніших опор для всієї Європи, заявив президент України Володимир Зеленський і закликав мерів українських міст і громад до тіснішої співпраці з німецькими колегами, зокрема у сфері створення нових підприємств.

Виступаючи через відеозв’язок на німецько-українській конференції муніципальних партнерств, президент України подякував Німеччині за підтримку й додав, що нині між двома державами досягнуто найкращих відносин за весь час взаємин.

“Ми цінуємо, що наші відносини дають реальні результати в захисті людських життів і нашого з вами європейського способу життя… Наші домовленості з канцлером виконуються чітко та вчасно. Дякую за це”, – заявив Зеленський.

Він також нагадав, як президент Штайнмаєр восени 2022 року відвідав постраждале від російських окупантів село Ягідне в Чернігівській області.

“Протягом місяця росіяни протримали жителів села в невеликому підвалі місцевої школи. Десятеро людей померли просто в тому підвалі. Пан Штайнмаєр бачив, які це були умови, яка зневага у росіян до людей могла спонукати створити такий концтабір у Ягідному… Те, що сталося там, характеризує ту загрозу, яку нинішній російський режим становить багатьом звичайним європейським містам і селам. Не тільки в Україні”, – сказав він.

“У наших із вами містах і громадах не має бути жодного місця для того ставлення до людей і життя, яке демонструє Росія на окупованій території України”, – додав президент.

Він, зокрема, наголосив, що значний захист може дати співпраця українських та європейських громад.

“Після візитів до України Штайнмаєра вдалося вже майже вдвічі збільшити кількість міжміських партнерств. Сьогодні в нас є 190 таких партнерств. Є вже шість міжрегіональних партнерств. Маємо і патронат Німеччини з відновлення Чернігівської області в Україні. Саме того регіону, де розташоване село Ягідне”, – сказав глава держави, подякувавши багатьом німецьким містам і громадам за надану Україні допомогу, зокрема генераторами, пожежними машинами та іншим обладнанням.

Зеленський також зазначив, що нині присутня розвинена спільна робота і з німецькими компаніями та фондами щодо модернізації енергетичних можливостей у регіонах України. Крім того, за його словами, Німеччина також сильно допомагає із системами ППО та іншими засобами фізичної оборони.

“Але я впевнений, що представники українських міст можуть вказати на можливості для спільної економічної роботи, які є нині в Україні. Не тільки у відновленні того, що було зруйновано через агресію Росії, а й створення нових підприємств, нових продуктивних історій”, – зазначив Зеленський.

За його словами, Україна наразі, попри війну, забезпечує економічне зростання майже 5% ВВП у річному вимірі.

“І це свідчення того, наскільки сильний наш спосіб життя і як багато здатні робити наші люди. Я вірю, що відносини між Україною та Німеччиною стануть однією з найнадійніших опор усієї Європи. Безпечної, економічної, соціальної опори. І особливо коли Україна стане повноправною частиною Європейського Союзу. Я пишаюся всіма прикладами нашої співпраці й щиро бажаю успіху всім вам у розвитку відносин між містами, між регіонами, між самоврядуванням наших країн”, – резюмував президент.

Джерело: https://t.me/V_Zelenskiy_official/8588