Американська Tetra Tech, Inc допоможе в розмінуванні енергоінфраструктури – Міненерго

Київ. 15 листопада. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Міністерство енергетики й американська компанія Tetra Tech, Inc домовилися про співпрацю в розмінуванні енергетичної інфраструктури України.

Як наголошується в релізі Міненерго в середу, відповідний меморандум під час конференції Energy for the recovery of Ukraine у Варшаві в присутності міністра енергетики Германа Галущенка та віцепрезидента компанії Tetra Tech, Inc Стіва Прістлі підписали заступник міністра Ярослав Демченков і керівник проєкту Tetra Tech, Inc Джефф Колдвелл.

Передбачається, що Tetra Tech, Inc надаватиме технічну допомогу та консультативну підтримку Міненерго в реалізації заходів протимінної діяльності. Сторони також співпрацюватимуть для безпечного відновлення критичної енергоінфраструктури України шляхом очищення енергетичних об’єктів, їхніх майданчиків і прилеглих територій від вибухонебезпечних предметів.

“Розмінування енергетичних об’єктів – один із пріоритетів, завдяки якому енергетики зможуть швидше відновлювати електро- і газопостачання населенню”, – зазначив Галущенко, слова якого наводяться в релізі.

Джефф Колдвелл, зі свого боку, наголосив, що укладені домовленості допоможуть підвищити енергетичну безпеку в Україні.

За попередніми оцінками компаній паливно-енергетичного сектору, які наводить Міненерго, площа територій енергетичної інфраструктури, які потребують обстеження на наявність ділянок, забруднених мінами та вибухонебезпечними залишками війни, становить понад 30 тисяч гектарів лише на підконтрольних Україні територіях. Найбільш замінованими є території енергетичної інфраструктури Запорізької, Донецької та Харківської областей. Також розмінування потребують об’єкти у Миколаївській, Дніпропетровській, Херсонській, Сумській, Чернігівській, Житомирській областях.

“Враховуючи це, нам надзвичайно потрібна допомога партнерів у розмінуванні”, – додав Галущенко.