СБУ затримала керівницю "канцелярії" одного з херсонських університетів, яка впроваджувала освітні стандарти РФ

Київ. 16 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Співробітники Служби безпеки України в рамках стабілізаційних заходів у Херсоні затримали ще одну пособницю окупантів, повідомляє пресслужба СБУ.

“За наявними даними, після окупації міста вона підтримала російських загарбників та погодилась очолити відділ документообігу (“канцелярію”) в захопленому на той час місцевому університеті. На цій “посаді” зловмисниця виконувала вказівки гауляйтера Сальдо щодо запровадження російських “стандартів” освіти в окупованій частині на півдні регіону. Для цього займалася “переформатуванням” документообігу в захопленому виші згідно з вимогами міносвіти рф”, – зазначається в повідомленні в телеграм-каналі.

Встановлено, що згодом фігурантка отримала російський паспорт і “голосувала за приєднання” Херсонської області до складу РФ. Також вона була активною учасницею пропагандистських заходів місцевої окупаційної адміністрації, де закликала херсонців підтримати загарбників у війні проти України.

Окрім цього, зловмисниця масово поширювала кремлівські наративи на власній сторінці в заборонених “Одноклассниках”. Там вона героїзувала бойовиків окупаційних угруповань РФ та виправдовувала тимчасове захоплення Криму.

Після звільнення Херсона колаборантка залишилася в місті та продовжила періодично поширювати ворожу інтернет-пропаганду.

“Співробітники СБУ задокументували злочинні дії фігурантки, встановили її місцезнаходження і затримали у власному помешканні. Під час обшуків у її квартирі вилучено документи, що підтверджують роботу на окупантів у виші; фото зловмисниці з російськими військовими в захопленому Херсоні; прокремлівську символіку та інші докази незаконної діяльності”, – повідомляють у СБУ.

Наразі їй повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Також вирішується питання про обрання запобіжного заходу та додаткову кваліфікацію злочинних дій фігурантки. Зловмисниці загрожує до 5 років в’язниці з конфіскацією майна.

Джерело: https://t.me/SBUkr/10383