Президент Грузії відзначає вплив експрем'єра Іванішвілі на політичне життя в країні

Київ. 17 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент Грузії Саломе Зурабішвілі вважає, що колишній прем’єр-міністр республіки, мільярдер Бідзіна Іванішвілі має домінантний вплив на владу в країні, деолігархізація може статися через проведення вільних парламентських виборів у 2024 році та приходу до влади проєвропейських сил.

“Крім Іванішвілі іншого олігарха в грузинській політиці немає. (…) Очевидно, що Іванішвілі має домінантний вплив на нинішніх грузинських правителів”, – сказала Зурабішвілі в інтерв’ю французькій газеті “Монд”.

При цьому вона зазначила, що не знає про реальне втручання Іванішвілі в економіку Грузії.

За її словами, деолігархізація в Грузії може відбутися через проведення вільних парламентських виборів у 2024 році та прихід до влади проєвропейських сил.

Відповідаючи на запитання, що президентом вона стала завдяки Іванішвілі та заснованій ним партії “Грузинська мрія”, Зурабішвілі підтвердила, що без цієї підтримки вона не змогла б стати президентом на виборах 2018 року, проте на відміну від сьогоднішніх представників влади вона проводить незалежну політику.

Відносини між Зурабішвілі та урядом різко загострилися з весни цього року, коли, виступаючи в парламенті, вона звинуватила нинішню владу в зміні політичного курсу країни з євроінтеграції на зближення з РФ. У жовтні правляча партія “Грузинська мрія” розпочала в парламенті процедуру імпічменту президента, проте ця спроба провалилася через брак у парламенті голосів депутатів.