НБУ наполегливо рекомендує учасникам СЕП доопрацювати ПЗ для платежів через NovaPay та інші НППУ

Київ. 20 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк України (НБУ) настійно рекомендує учасникам Системи електронних платежів (СЕП) доопрацювати власні системи автоматизації та дистанційного обслуговування клієнтів для забезпечення платежів за участю ТОВ “НоваПей” (NovaPay) та інших небанківських надавачів платіжних послуг (НППУ).

Як повідомив регулятор у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в понеділок, 25 жовтня він провів для учасників СЕП додаткове тестування їхньої спроможності надсилати платежі на адресу користувачів НППУ та отримувати платежі від них. У результаті НБУ попросив учасників доопрацювати своє програмне забезпечення (ПЗ) і висунув вимогу оперативно поінформувати регулятора про терміни такого доопрацювання.

Також, як інформує пресслужба, листом від 2 листопада № 52-0011/81149 Нацбанк повідомив банки і Держказначейську службу про надання NovaPay можливості виконання міжбанківських розрахунків через СЕП.

Зазначається, що NovaPay 13 жовтня увійшло до Довідника небанківських постачальників платіжних послуг та отримало авторизацію діяльності з надання фінансових платіжних послуг, які передбачають відкриття та ведення рахунків користувачів і виконання платіжних операцій за ними.

“Таким чином, з цієї дати через СЕП можуть здійснюватися платежі з використанням платіжних рахунків користувачів ТОВ “НоваПей” через банк, який є учасником СЕП і одночасно обслуговувальним банком для цього товариства”, – йдеться в листі Нацбанку.

Регулятор уточнює, що на сьогодні законодавством не передбачено право НППУ бути учасниками СЕП на відміну від банків-резидентів, Держказначейської служби та інших суб’єктів, які визначені законом “Про платіжні послуги”.

“Національний банк розробив та унормува особливий порядок виконання платежів, який не потребує підключення НППУ до СЕП. Йому достатньо знайти обслуговувальний банк-учасник СЕП. Тому відсутня необхідність розгляду заявок на підключення до СЕП”, – зазначив центробанк.

Проте такі компанії можуть проводити платежі за умови уніфікації формату номерів розрахункових платежів відповідно до вимог регулятора та з використанням власного коду ID НБУ небанківського постачальника платіжних послуг.

Особливий порядок виконання таких платежів через банк-учасник СЕП у ролі посередника, в якому відкрито розрахунковий рахунок НППУ, передбачає включення відомостей про небанківського постачальника до відповідного Довідника, який веде НБУ.

З використанням Довідника небанківських надавачів платіжних послуг банки-учасники СЕП визначають маршрут проходження платежу та спрямовують платіж до банку-учасника системи, який обслуговує НППУ.

СЕП Національного банку – державна банківська платіжна система, що забезпечує проведення міжбанківських розрахунків через рахунки, відкриті в НБУ. СЕП належить до системи валових розрахунків у режимі реального часу (за міжнародною класифікацією – RTGS). Національний банк є оператором і розрахунковим банком системи.

Учасниками СЕП на 1 жовтня 2023 року є 64 банки, Державна казначейська служба та Національний банк України.