Прибічники Мілея святкують перемогу, проте економічні перспективи Аргентини туманні

Мадрид. 20 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Масовими гуляннями відзначили перемогу свого кандидата в президенти лібертаріанця Аргентини Хав’єра Мілея його прихильники, але економічне становище країни не дає підстав для радощів.

Найближчим часом перед Мілеєм постануть чотири основні виклики: по-перше, це певний політичний вакуум, пов’язаний із кардинальними змінами у вищому керівництві країни та з огляду на те, що сам Мілей не має досвіду керівництва, зазначають аналітики Bloomberg. Ситуація ускладнюється тим, що кандидат, який програв, від дотепер правлячої партії “Союз заради батьківщини” Серхіо Масса ухвалив рішення піти у відставку з посади міністра економіки за умов, коли країна перебуває в непростій економічній ситуації, зокрема інфляція в Аргентині сягнула 143%.

Серйозною проблемою для Мілея може стати відсутність підтримки в парламенті, в якому в його партії немає більшості.

Мілей поки що не визначив, хто буде міністром економіки в його адміністрації, а це призначення видається особливо важливим з огляду на нинішнє економічне становище Аргентини.

Ще одним викликом для Мілея може стати обіцяна ним “шокова терапія”, яка може породити невдоволення в суспільстві. Аналітики вважають, що зараз Мілею варто було б виступити зі стабілізаційним планом, який влаштував би людей.

У його передвиборчих промовах звучали плани закриття центрального банку, доларизації економіки, скасування міністерств освіти та охорони здоров’я.

Поки що і прибічники, і противники обраного президента Аргентини порівнюють його з колишнім президентом США Дональдом Трампом і колишнім президентом Бразилії Жаїром Болсонару. Однак низка експертів вважає, що після того, як 10 грудня Мілей посяде крісло в президентському палаці, його риторика стане поміркованішою.

Згідно з даними підрахунку 99% бюлетенів, за Мілея у другому турі президентських виборів, які відбулися в неділю, віддали голоси 56% виборців, за висуванця від правлячої партії Масу – 44%.