Правоохоронці передали до суду справу колаборантки, яка здавала ворогу інформацію про місця дислокації військових і блокпостів на Сумщині

Київ. 20 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Сумська обласна прокуратура затвердила та скерувала до суду обвинувальний акт щодо 58-річної жительки с. Верхня Сироватка Сумського району за розповсюдження інформації про розташування українських військових формувань, а також матеріалів, у яких міститься виправдання, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України та глорифікація її учасників.

“За даними слідства, уродженка республіки Казахстан, яка тривалий час проживає на Сумщині, під час повномасштабної війни розпочала співпрацю з представником держави-агресора, зокрема передавала йому детальну інформацію про розташування та переміщення українських військовослужбовців та кількість військової техніки Збройних сил України, а також розміщення блокпостів та інших військових споруд на території м. Суми та Сумського району”, – повідомляє пресслужба Сумської обласної прокуратури.

Як встановили правоохоронці, жінка систематично інформувала ворога про ситуацію в районі, скидаючи за допомогою одного з месенджерів відповідні повідомлення та відео: “Сформировали колонну, все они приехали и быстро уехали. Я сейчас кину видео”. “Много военных. Пост возле… убирают, а в… открывают”. “Я стояла на остановке, они заехали… через дорогу налево, там тоже накрыто настроено под землей остальные справа”.

Крім того, будучи активною учасницею різних груп у забороненій соцмережі, жінка поширювала антиукраїнські пости, вихваляючи агресора.

Жінку затримали в серпні 2023 року. Відтоді обвинувачена перебуває за ґратами.

Досудове розслідування завершено слідчими Управління СБУ України в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури.