ВР має намір посилити відповідальність за домашнє насильство

Київ. 22 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Верховна Рада планує посилити відповідальність за домашнє насильство шляхом погодження норм Кодексу України про адміністративні правопорушення та закону “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” із положеннями Стамбульської конвенції.

Прийняття відповідного законопроєкту №8329 за основу підтримав 271 народний депутат на пленарному засіданні в середу, повідомив член фракції “Голос” Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі.

Законопроєкт пропонує запровадити окремі інструменти, спрямовані на побудову ефективного провадження у справах про адміністративні правопорушення, що пов’язані з домашнім насильством і насильством за ознакою статі.

Зокрема, пропонується зобов’язати суди в разі невиконання термінового заборонного припису в обов’язковому порядку вирішувати питання про направлення осіб на проходження програми для кривдників з обов’язковим обґрунтуванням такого рішення в постанові про адміністративне правопорушення за цією категорією справ.

Одночасно законопроєкт запроваджує адміністративну відповідальність посадових осіб у випадку неповідомлення про вчинення домашнього насильства стосовно дитини та відповідальність за сексуальне домагання.

Згідно з документом, поліцейських буде наділено правом розглядати справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з неповідомленням особою, стосовно якої винесено терміновий заборонний припис, уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування, що дасть змогу розвантажити суди.

Змінами до статті 263 КУпАП пропонується збільшити до 24 годин строк адміністративного затримання осіб у випадках вчинення ними домашнього насильства, насильства за ознакою статі або невиконання термінового заборонного припису, у необхідних випадках, для встановлення особи або з’ясування обставин правопорушення.

Джерело: https://t.me/yzheleznyak/6015