Затримано та взято під варту жителя Вовчанська, який передавав окупантам координати оборонних позицій українських військ на кордоні з РФ

Харків. 22 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Працівники Управління СБУ в Харківській області за процесуального керівництва облпрокуратури затримали агента ФСБ з оперативним позивним “Лексус”, ним виявився 41-річний житель Вовчанська.

“У липні цього року представник ФСБ РФ через месенджер “Телеграм” зв’язався з жителем Вовчанська та запропонував йому за грошову винагороду конфіденційне співробітництво. Чоловік погодився на цю пропозицію”, – повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури.

За даними слідства, на вимогу російського куратора чоловік дав розписку про готовність співпрацювати, у якій, зокрема, написав: “Готовий виконувати розвідувальні та диверсійні завдання, поставлені мені”. З метою конспірації він обрав оперативний псевдонім “Лексус”.

Як повідомив прессекретар УСБУ в Харківській області Владислав Абдула, фігурант систематично передавав інформацію про місцезнаходження українських військових і напрямки руху важкої бронетехніки й артилерії на території Вовчанської територіальної громади.

“Найбільше ворога цікавили можливі напрямки руху важкої бронетехніки та артилерії ЗСУ, зокрема гаубиць і реактивних систем залпового вогню, у районі звільненого Вовчанська. Для орієнтовного встановлення таких “маршрутів” фігурант обходив місцевість і шукав сліди танкових гусениць. Також він випитував “потрібну” інформацію у своїх знайомих місцевих жителів під виглядом побутових розмов. Крім того, російський агент намагався дізнатися місця базування підрозділів СБУ та Національної поліції поблизу кордону з РФ”, – сказав Абдула.

За даними спецслужби, фігурант також збирав і передавав інформацію про наслідки ворожих обстрілів.

Чоловіка затримали у Вовчанську. Йому оголошено про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Слідчий суддя Київського районного суду Харкова обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави терміном на 60 діб, до 18 січня 2024 року включно.

“Під час цього засідання чоловік повністю визнав свою вину й додав, що хотів заробити грошей. Також зрадник зазначив, що якби настала повторна окупація Вовчанська, його вбили б російські військові через те, що він не пішов на співпрацю з ФСБ РФ”, – повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури.