Конкуренція між українськими та російськими виробникам шроту на ринку Китаю посилюється – аналітики

Київ. 22 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Експорт соняшникового шроту з України в жовтні 2023 року збільшився на 28% порівняно з вереснем – до 359 тис. тонн, проте цей показник на 2% менший за аналогічний період 2022 року, повідомило інформаційно-аналітичне агентство “АПК-Інформ”.

“Збільшення у звітному місяці відбулося переважно за рахунок Китаю, куди було експортовано максимальний за останні сім місяців обсяг цього продукту – 144 тис. тонн (приріст у 2,4 раза до вересня), чому сприяло збільшення відвантажень продукції з портів Одеси”, – наголосили аналітики.

Водночас, за інформацією експертів, за 2 місяці 2023-2024 маркетингового року експорт українського соняшникового шроту до Китаю скоротився на 47% порівняно з темпами поставок за аналогічний період минулого маркетингового року.

Аналітики також вказали на зростання конкуренції на китайському ринку між українським і російським шротом.

“Закупівля Китаєм російського соняшникового шроту наразі залишається нестабільною і не має чіткої тенденції до збільшення. Однак минулого місяця КНР значно розширив список російських постачальників аграрної продукції та шротів зокрема, що може вплинути на майбутні поставки”, – попереджають в “АПК-Інформ”.

Джерело: https://www.apk-inform.com/ru/news/1538016