Зовнішня торгівля G20 у III кв.-2023 знову знизилася – ОЕСР

Париж. 23 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Обсяг міжнародної торгівлі товарами держав G20 із поправкою на сезонні коливання в третьому кварталі 2023 року знову знизився, йдеться у звіті Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Експорт товарів із країн G20 у доларовому вираженні в липні-вересні зменшився на 1,2% порівняно з попередніми трьома місяцями і становив $4,487 трлн. Імпорт скоротився на 2,1% – до $4,548 трлн. Особливо помітний спад спостерігають у країнах Східної Азії та Європі, ідеться в повідомленні.

Згідно з переглянутими даними, у другому кварталі експорт впав на 3,1%, імпорт – на 2,1%.

Скорочення в торгівлі товарами в Європейському союзі в липні-вересні становило 1,5%, зокрема у Франції та Німеччині – більш ніж на 2%, що зумовлено зниженням продажу виробничого і транспортного обладнання.

Експорт у Китаї впав на 6,1%, зокрема через зменшення поставок сталевої продукції. Тим часом у Південній Кореї він зріс на 1,2% завдяки високим продажам автомобілів.

Експорт послуг державами G20 у третьому кварталі, згідно з попередніми оцінками, підвищився на 0,1%, імпорт – на 0,2%, повідомляється у звіті. Дані щодо торгівлі послугами поки що доступні лише для трохи більше ніж половини країн G20.

У другому кварталі експорт послуг збільшився на 1,1%, імпорт – на 1%.

Створена 1961 року ОЕСР є однією з провідних економічних організацій світу, до якої входять 38 держав. До G20 входять Аргентина, Австралія, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, ПАР, Південна Корея, Японія, а також Європейський союз.