Новий стратегічний бомбардувальник ВПС США буде здатний нести вісім ядерних боєприпасів

Київ. 23 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Новий стратегічний стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider ВПС США, який наразі проходить випробування, буде здатний нести вісім крилатих ракет з ядерними боєголовками дальнього радіусу дії або вісім ядерних авіабомб із потужністю від 5 до 400 кілотонн, випливає з даних Федерації американських вчених.

За даними фото і відео американських спостерігачів, викладених у мережі, перший тестовий політ нового бомбардувальника B-21 Raider, про підготовку якого повідомляв Пентагон, відбувся 10 листопада. Польоти виконують з аеродрому 42-го авіаційного заводу в місті Палмдейл, штат Каліфорнія.

Командування глобального удару ВПС США припускає отримати на озброєння перший стратегічний стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider, який здатний нести і звичайні, і ядерні боєприпаси, вже у 2025 році.

Вартість кожного оцінюють у $772 млн. За попередніми даними, щорічно вироблятимуть від 10 до 12 таких літаків. ВПС США хочуть отримати щонайменше 145 таких бомбардувальників.

На початку грудня минулого року Пентагон вперше офіційно представив новий літак. Наразі у США в тій чи іншій стадії складання перебуває майже десяток стратегічних бомбардувальників B-21 Raider. Він створений за схемою “літаюче крило”. За своєю формою літак нагадує стратегічний стелс-бомбардувальник B-2 Spirit, що стоїть на озброєнні ВПС США.

B-21 Raider має значне бомбове навантаження і малопомітність. Детальні технічні характеристики B-21 засекречені.

Літак призначений для поповнення наявного парку американських стратегічних бомбардувальників B-1 Lancer, B-2 Spirit і B-52 Stratofortress, а в перспективі – їх заміни.

Першу ескадрилью B-21 Raider буде розміщено на авіабазі Елсуорт (штат Південна Дакота). Потім ці бомбардувальники також будуть розміщені на авіабазах Вайтмен (штат Міссурі) і Даєсс (штат Техас).