Польські перевізники можуть заблокувати ПП "Нижанковичі-Мальховіце" – Держмитслужба

Київ. 23 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кількість заблокованих пунктів пропуску (ПП) на польському кордоні може зрости до п’яти, протестувальники можуть заблокувати ПП “Нижанковичі-Мальховіце”, повідомила Державна митна служба (Держмитслужба) в телеграм-каналі.

“За непідтвердженою інформацією, є наміри поширити блокаду також на пункт контролю “Нижанковичі-Мальховіце”. Там електронна черга з вантажних автомобілів на виїзд з України зросла з 1,3 тис. до 2 тис. автомобілів”, – зазначено в повідомленні.

Лідер польських перевізників, які блокують кордон, Рафал Меклер з ультраправого Національного руху оприлюднив мапу, на якій позначив хрестами місця на кордоні і зазначив “вікна”, які ще відкриті для виїзду з України.

“Є запас для ескалації”, – написав Меклер.

Незбалокованими на польському кордоні залишаються два пункти пропуску, які відкриті для порожніх вантажівок: "Нижанковичі-Мальховіце" і "Устилуг-Зосин".

За словами Меклера, протестувальники наполягають на поверненні до системи видачі дозволів українським вантажоперевізникам у Євросоюзі, що не поширюватиметься на гуманітарну й військову допомогу, а також створенні окремих коридорів і “живої” черги на виїзд порожніх автомобілів із номерами ЄС на пунктах пропуску.

“Отримуємо це на папері і в той самий момент йдемо з кордону. М’яч на боці України”, – написав Меклер.

Як повідомлялося, у четвер блокада українсько-польського кордону поширилася на ПП “Шегині-Медика”. За інформацією Держмитслужби, пропуск автобусів і легкових автомобілів здійснюється у звичному режимі, проте вантажні транспортні засоби не пропускають узагалі. Перед ПП “Медика” в напрямку “в’їзд в Україну” черга з вантажівок сягає 1,5 тис. транспортних засобів. З боку України реальна черга поки що відсутня. У системі “єЧерга” в четвер зареєстровано 2241 автомобіль (час очікування 12 днів 7 годин 28 хвилин).

На ПП “Рава-Руська – Хребенне”, який також блокують польські перевізники, черга вантажних автомобілів на польському боці становить 600 авто. У системі “єЧерга” наразі зареєстровано 740 автомобілів (300 на перетин ПП “Рава-Руська – Хребенне” для товарів групи 1-24 УКТ ЗЕД.

На ПП “Краківець-Корчова” черга вантажних автомобілів у напрямку на “в’їзд в Україну” з Польщі – понад 1,7 тис. одиниць. У черзі на виїзд зареєстровано 2,787 тис. транспортних засобів (1,2 тис. у ПП “Краківець-Корчова” для товарів групи 1-24 УКТ ЗЕД).

На ПП “Ягодин-Дорогуськ”, де протестувальники, ймовірно, отримали погодження на проведення страйку до 1 лютого 2024 року від Департаменту транспорту Міністерства інфраструктури Республіки Польща, вранці в четвер у черзі на в’їзд було 800 вантажівок. На виїзд до “єЧерги” зареєстровано 1,341 ТЗ (315 – до ПП “Ягодин-Дорогуськ” для товарів групи 1-24 УКТ ЗЕД).

Джерела: https://t.me/UkraineCustoms/2548