Десятки людей затримали після заворушень у Дубліні

Лондон. 24 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Поліція Дубліна взяла під варту 34 людини, які брали участь у погромах напередодні, 32 з них уже в п’ятницю постануть перед судом, повідомляє ірландське видання The Irish Times із посиланням на комісара поліції Дрю Гарріса.

За його словами, хулігани розграбували 13 магазинів, пошкодили три автобуси, один трамвай та 11 поліцейських машин.

Гарріс назвав заворушення “ганебними сценами” і звинуватив у них “угруповання навіжених хуліганів, спонукуваних украй правою ідеологією”.

“Заворушень такого масштабу в Дубліні не бачили протягом кількох десятиліть”, – зазначили в поліції.

The Irish Times інформує, що заворушення в Дубліні розпочалися після того, як напередодні вдень на одній із площ міста озброєний ножем чоловік напав на кількох людей. Унаслідок нападу троє дітей і двоє дорослих дістали поранень.

Прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар у соцмережі X засудив напад і висловив підтримку сім’ям постраждалих.

Поліція затримала 50-річного чоловіка, але жодних деталей затримання та особи підозрюваного не розкривала. Пізніше в мережі з’явилася інформація про те, що він мігрант. Після цього багато ірландців вийшли на вулиці Дубліна. За даними Irish Times, протестувальники виступали з антиіммігрантськими гаслами.

Сутички з поліцією в Дубліні порушили роботу громадського транспорту. Розташований в ірландській столиці Триніті-коледж було закрито.

Уранці в п’ятницю автобуси Дубліна відновили роботу, але все ще об’їжджають район, де сталися заворушення. Трамвайне сполучення також відновилося частково.

Представники Триніті-коледжу заявили в п’ятницю, що навчальний заклад знову відкрито. “Ми плануємо працювати у звичайному режимі, але уважно стежимо за ситуацією”, – повідомили в закладі.

Водночас працівники пожежної служби Дубліна в п’ятницю повідомили, що їхні бригади продовжують гасити автомобілі на вулицях міста, а комунальні служби відновлюють й очищують вулиці.

“Пожежні бригади продовжують гасити автомобілі, що догоряють у центрі міста. Тривають роботи з відновлення й очищення вулиць”, – ідеться в повідомленні пожежної служби в соцмережі X.