Петиція про відтермінування збільшення ліміту продажу землі з 1 січня 2024 року набрала необхідну кількість голосів – ВАР

Київ. 24 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Петиція про відтермінування збільшення в 100 разів лімітів на продаж землі з 1 січня 2024 року на два роки після закінчення війни, яку ініціювала Всеукраїнська аграрна рада (ВАР), набрала необхідну кількість голосів, повідомила пресслужба асоціації.

“Уперше в історії України петиція від аграрної спілки зібрала необхідну кількість голосів – 25 тис., і сталося це дуже швидко – лише за 20 діб. Це свідчить про велику підтримку українців ініціативи ВАР. (…) Тепер ми всі чекаємо на рішення Президента! Я дуже сподіваюся на оперативну та змістовну відповідь Володимира Зеленського на нашу петицію”, – зазначив керівник ВАР Андрій Дикун.

Він наголосив, що середній і малий агробізнес, який є основою агросектору та українського села, не зможе стати учасниками ринку землі. Він нагадав, що українські аграрії переживають найскладніші часи за всю історію незалежності України. Агропідприємства вже другий рік поспіль працюють у збиток, щодня зазнають фінансових втрат через заблоковані порти, логістичні проблеми та низькі ціни на зерно. Багато підприємств зруйновано, угіддя заміновано, частина території – окупована.

“Збільшення ліміту с/г земель, що дозволено купувати в одні руки, в нинішніх умовах призведе до скуповування землі за безцінь олігархами і корупціонерами. Середні та малі аграрії не мають коштів на купівлю землі та не можуть залучати кредити, і, відповідно, будуть відрізані від можливості придбати землю, на якій вони працюють. Тому сьогодні вкрай важливо зберегти аграріїв, які останнє віддають на підтримку ЗСУ, а не тих, хто заробляє на корупції та війні”, – резюмував керівник найбільшої аграрної асоціації України.

Як повідомлялося, петиція була зареєстрована на сайті президента України 3 листопада 2023 року головою ВАР Андрієм Дикуном, який від імені тисячі агровиробників закликав Володимира Зеленського ініціювати законодавчі зміни та скасувати збільшення в 100 разів лімітів на продаж землі. Усього за 20 днів петиція набрала понад 25 тисяч голосів.

Джерело: https://uacouncil.org/uk/post/peticia-var-proti-prodazu-velikih-masiviv-silskogospodarskih-zemel-nabrala-neobhidni-25-000-golosiv