Ставки за депозитами у 2024 р. можуть залишитися на теперішньому рівні при прискоренні інфляції до 10% – думка

Київ. 24 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент Асоціації українських банків (АУБ) Андрій Дубас допускає збереження поточних ставок за депозитами за умови очікуваного прискорення інфляції до 8-10% наступного року та облікової ставки НБУ в межах 14-16%.

“Якщо дивитися, наприклад, на UIRD (Ukrainian Index of Retail Deposit Rates – ІФ-У)… то я бачу, що вже відреагували ці ставки на останнє рішення Національного банку щодо (зниження – ІФ-У) облікової – 16%, і, я думаю, що воно в цих межах десь залишатиметься, і, може, навіть увесь 2024 рік”, – сказав президент АУБ у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

“…депозити, найімовірніше, будуть у тих межах, які вони є зараз”, – додав Дубас.

Говорячи про причини стрімкого зниження інфляції в жовтні цього року до 5,3%, президент асоціації насамперед відзначив збереження мораторію на підвищення цін на комунальні послуги, адаптацію населення до умов воєнного часу, логістичні проблеми, які перешкоджають експорту агропродукції, а також блокаду портів.

“…я також вважаю, що одним із важливих моментів є те, що в нас, за різними підрахунками, близько 6 млн людей виїхало з України. Це люди молодого віку, середніх років, вони в Україні до початку війни працювали, заробляли кошти і ці кошти витрачали теж в Україні…. На сьогодні вони є споживачами в інших країнах”, – сказав Дубас, перераховуючи фактори, що вплинули на уповільнення інфляції.

Як повідомлялося, за підсумками жовтня інфляція сповільнилася до 5,3% у річному вимірі з 7,1% за підсумками вересня.

Нацбанк України наприкінці жовтня знову покращив прогноз інфляції на цей рік із 10,6% до 5,8%, однак погіршив його на 2024 рік – із 8,5% до 9,5%. Уряд на початку листопада покращив прогноз інфляції на цей рік із 14,7% до 7,1%, а на наступний – з 10,8% до 9,7%.

Ставка UIRD у гривні наразі становить від 14,11% річних на три місяці до 14,49% – на шість місяців і 14,14% – на рік.