Рада розблокувала підписання закону про розширення податкових перевірок із 1 грудня в рамках зобов'язань перед МВФ

Київ. 25 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Верховна Рада України після розгляду відхилила обидва проєкти постанов про скасування свого рішення від 9 листопада щодо ухвалення у другому читанні та в цілому законопроєкту №10016-д про внесення змін до Податкового кодексу та закону “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” щодо відновлення та розширення податкових перевірок.

Як зазначено в картках законодавчих ініціатив, розміщених на сайті парламенту, їх було відхилено і знято з розгляду 25 листопада.

Водночас член фракції “Голос” Ярослав Железняк повідомив, що за проєкт постанови №10016-д-П проголосували 53 народні депутати (за мінімально необхідних 226) на пленарному засіданні в суботу.

“Парламент розблокував підписання законопроєкту про часткове повернення податкових перевірок”, – написав парламентарій у своєму телеграм-каналі.

Метою документа є виконання Україною в повному обсязі зобов’язань у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року (з МВФ) у частині обмеження дії мораторію на проведення податкових перевірок.

Згідно з регламентом Верховної Ради, спікер не може підписати ухвалений закон і передати його на підпис президенту до розгляду в залі засідань “блокувальних” проєктів постанов.

Стаття 48 Регламенту, зокрема, передбачає, що рішення Ради можуть бути скасовані до підписання закону в разі, якщо народний депутат виявить порушення під час голосування і протягом двох робочих днів подасть на ім’я спікера заяву про це, а також внесе проєкт постанови про скасування відповідного рішення. Далі Рада розглядає це питання на пленарному засіданні. За ухвалення такого проєкту постанови мають проголосувати щонайменше 226 народних депутатів.

Джерела: https://t.me/yzheleznyak/6045

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43164

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43162