Законопроєкт про запуск ринку криптовалют від НКЦПФР перспективніший у ВР, ніж від Мінцифри – думка

Київ. 27 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент Асоціації українських банків (АУБ) Андрій Дубас вважає, що законопроєкт №10225 про запуск ринку віртуальних активів (ВА) в Україні, який розробляла Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), має більше потенціалу бути затвердженим, ніж №10225-1, запропонований Міністерством цифрової трансформації.

“На мій погляд, законопроєкт №10225, який розробляла Національна комісія з цінних паперів, має більше шансів бути ухваленим…”, – сказав Дубас у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

Банкір зазначив, що законопроєкти різняться в деталях, зокрема в рівні оподаткування, а також у підході до визначення активів.

Зокрема, згідно із законопроєктом, розробленим НКЦПФР спільно з представниками Ernst&Young за підтримки проєкту USAID Financial Sector Reform, об’єктом оподаткування є позитивний річний фінрезультат від продажу віртуальних активів. Якщо ж платник податків пішов у збиток, то позитивний фінрезультат наступного звітного періоду скорочується на цю суму.

Своєю чергою фінансовий результат від продажу віртуальних активів визначається як прибуток, зменшений на їхню вартість. Платник податків зобов’язаний вести облік операцій з віртуальними активами окремо від інших доходів і витрат, зокрема й від операцій з іншими інвестиційними інструментами. Базову податкову ставку пропонують на рівні 18% +1,5% військового збору.

Законопроєкт, запропонований Мінцифри, передбачає поступове підвищення базової ставки: 5% – протягом перших трьох років, 9% – п’яти наступних і від 18% далі. Водночас з “Дія.City” інвестор зможе вибрати між 18% податку на фінрезультат і податком у 9% на виведений капітал.

“Єдине скажу – ринок цей дуже великий, і що довше ми не ухвалюємо рішення, то більше Україна втрачає. Тому що… в інших юрисдикціях наші громадяни можуть працювати, платити і давати там цей економічний поштовх”, – наголосив президент АУБ.

“Мені здається, що це могло б давати ті додаткові податки, які ми сьогодні шукаємо від безвиході в різних окремих секторах, ми могли б отримувати (їх – ІФ-У) з тих джерел, які в нас на сьогодні просто перебувають за межами податкової системи”, – додав Дубас.