Польські протестувальники вимагають від уряду контролю походження капіталів транспортних компаній з України, Білорусі та РФ

Київ. 27 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Польські перевізники, які блокують український кордон для фур, вимагатимуть від нового польського уряду контролю походження капіталів створених або створюваних у Польщі транспортних компаній із засновниками з України, Білорусі та Росії, заявив лідер протестувальників Рафал Меклер із ультраправого Національного руху.

“Оскільки уряду ще немає, ми не дуже часто висуваємо третю вимогу протесту. (…) Йдеться про контроль походження капіталу компаній, заснованих нашими сусідами з Білорусі, України та Росії”, – написав Меклер на своїй сторінці в X.

За його словами, протестувальники вимагатимуть перевірок і закриття фірм, які не зможуть довести походження свого капіталу з легальних джерел.

Як повідомлялося, через протест польських перевізників, який розпочався 6 листопада, на ПП “Ягодин – Дорогуськ”, “Краківець – Корчова” та “Рава-Руська – Хребенне” черги на в’їзд перед заблокованими пунктами пропуску на українсько-польському кордоні з польського боку сягають до 40 км. За озвученою Мінвідновлення інформацією, на україно-польському кордоні було заблоковано 20 тис. транспортних засобів, а потік вантажних автомобілів через нього впав на 20-25%.

У четвер, 22 листопада, блокада україно-польського кордону поширилася на ПП “Шегині-Медика”.

Організатори блокади повідомляли, що згідно з офіційним дозволом місцевої влади, вона триватиме до 3 січня 2024 року, проте на окремих пунктах уже є дозволи про її продовження до лютого.

Учасники переговорів із боку України розраховують, що рішення про розблокування кордону буде досягнуто після призначення в Польщі нового уряду за підсумками нещодавніх виборів, які очікується до середини грудня.

Джерело: https://x.com/MeklerRafal/status/1728854063503028553?s=20